Studenten laten ecovriendelijke vaartuigen te water

In Leopoldsburg hebben vijf studententeams vrijdagnamiddag in het kader van de Ecorace Challenge hun ‘boot van de toekomst’ te water gelaten. De studenten bouwden maandenlang aan een vaartuig dat is uitgerust met moderne technologische snufjes. Het hele weekend zullen ze praktische proeven afleggen waarna het meest duurzame project uiteindelijk tot winnaar zal worden uitgeroepen.

De Ecorace Challenge is aan zijn tweede editie toe, en is een initiatief van kanaalbeheerder De Scheepvaart.

Aanvankelijk legden zes studententeams (drie van de KU Leuven, een van de UAntwerpen, een uit Aalst en een uit Nederland) hun businessplan aan een professionele jury voor. Daarin verklaarden ze welke snufjes zoal in hun project werden verwerkt. Het gaat om aspecten die de aerodynamica bevorderen en die door de materialenkeuze het gewicht verlagen én vooral om toepassingen rond duurzame energie. Zo zijn er boten die varen op zonne-energie, biobrandstof en met een generator. Bedoeling van De Scheepvaart is om uiteindelijk professionals die via het kanaal goederen transporteren, duurzame suggesties aan te reiken die door de studenten zijn uitgetest. Heel wat bedrijven hebben al in de voorbereidingsfase meegeholpen aan de bouw van de boten.

Van de zes teams hebben er vrijdagnamiddag uiteindelijk vijf daadwerkelijk een boot op miniatuurgrootte te water gelaten. Zij zullen zaterdag en zondag allerlei proeven afleggen om te bepalen welke boot het meest aan de doelstellingen voldoet. Zondag volgt dan de prijsuitreiking. De gehanteerde technieken en de testresultaten zullen nadien aan de bedrijven worden meegedeeld, opdat zij hier ook op professionele schaal in de toekomst gebruik van kunnen maken.

(belga)

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio