© Serge Minten

Bib Limburg helpt PXL-studenten met sociaal experiment

De Provinciale Bibliotheek Limburg (PBL) snelt de PXL-studenten ter hulp. De PXL organiseert een sociaal experiment waarbij de schooldeuren gesloten worden op 19 en 20 mei. De PBL biedt de studenten en docenten via Facebook enkele lokalen aan met gratis wifi. “Reserveren op voorhand is wel een must”, zegt Isabelle Thoelen van de PBL.

IC

Tot nu toe reserveerden zo’n vijf klassen van 30 tot 40 studenten de lokalen in de bib. “Studenten en docenten zijn onze belangrijkste doelgroep. Het was een logische keuze voor ons om hen enkele lokalen aan te bieden. Op die manier kunnen de lessen tijdens het sociaal experiment toch doorgaan”, zegt Thoelen.

“Aangezien het erop aankomt om creatieve oplossingen te verzinnen, stellen wij onze ruimtes enkel ter beschikking voor docenten met studenten die ook creatief gebruikmaken van onze boekencollecties en/of dienstverlening. De studenten van het kleuteronderwijs maken bijvoorbeeld een presentatie voor hun kleuters over (on)gewervelde dieren. Die informatie zullen ze halen uit onze informatieve boeken op kleuterniveau.”

Stilte

De examens komen eraan en dat voelt de bib. Studenten van verschillende scholen komen er studeren. “Officieel start de blok in onze bib op 16 mei. We organiseren dan geen activiteiten meer om de stilte in de bib te garanderen.'

De bib biedt zo’n drie locaties met in het totaal 300 plaatsen aan. “We hebben een grote afgesloten ruimte waar docenten en studenten gebruik kunnen maken van mulltimedia, waar ze kunnen projecteren en kabaal kunnen maken. We bieden ook het auditorium aan. Hier kunnen studenten groepswerken maken met of zonder begeleiding van een docent. Het volume moet wel gematigd blijven.”

“Op het openbaar studieplatform bieden we de helft van onze studieplekken aan. Het moet er wel stil zijn. Een docent kan een opdracht wel kaderen, maar daarna moeten alle studenten in stilte kunnen verderwerken. Voorts zijn er nog aparte werkplaatsen in de bib. Daar moet het ook muisstil zijn.”

Reserveren kan via het nummer 011 29 59 00 of pbl@limburg.be.