Busongeval Sierre - Twee ouders van slachtoffers stappen naar federaal tribunaal in Zwitserland

Het geding dat elf ouders van slachtoffers van het ongeval met de Belgische autocar in Sierre aanspanden tegen het sluiten van de strafrechtelijke procedure, krijgt zijn beslag voor het federaal tribunaal van Zwitserland. Twee van hen hebben de beslissing van het gerecht in Wallis aangevochten om het strafluik te sluiten.

De kantonrechter van Wallis oordeelde in maart dat het overlijden van de buschauffeur vrijstelling van verder onderzoek impliceert. De zelfmoordthese van de chauffeur, die de elf ouders verdedigen, zal nooit uitmonden in een strafrechtelijke veroordeling, aldus de kantonrechtbank.

Twee betrokken ouders konden geen genoegen nemen met deze uitspraak en stapten tegen het seponeren naar het federaal tribunaal. Het definitieve verdict van de federale rechters zal pas over meerdere maanden vallen.

Voor het openbaar ministerie in Wallis houden de enige mogelijke oorzaken van het ongeval verband met de buschauffeur. Hij kan onwel geworden zijn of ergens onoplettend zijn geweest. Omdat hij bij het ongeval overleed, werd het geopende onderzoek voor doodslag door onachtzaamheid en slagen en verwondingen door onachtzaamheid op 30 juni 2014 gesloten.

Tijdens het onderzoek toonden expertises aan dat de 34-jarige chauffeur kampte met een kransslagaderaaandoening. Geen enkel element kon deze pathologie echter in verband brengen met een eventuele tekortkoming van de bestuurder. De man gebruikte een antidepressivum met paroxetine. De standaarddosis was sinds begin 2012 gehalveerd met het oog op een volledige stopzetting. De behandelende arts zag geen enkele reden om te veronderstellen dat zijn patiënt suïcidaal was. De procureur sloot dat element daarop uit als mogelijke verklaring voor het drama.

Bij het ongeval in een tunnel, op 13 maart 2012, vielen 28 dodelijke slachtoffers onder wie 22 kinderen. De bus vervoerde twee klassen uit Lommel en Heverlee en hun begeleiders die terugkeerden van wintersporten.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio