© Photo: Tom Palmaers

Bezoekers homobos gechanteerd met compromitterende seksfoto’s

In het Nederlandse Utrecht staat de ‘Nijpoort’ al een tijdje bekend als de ontmoetingsplek bij uitstek voor ‘cruisende’ homo’s. Lees: mannen die vaak met een gezin en vrouw samenleven, maar stiekem toch ook rendez-vous houden met mannelijke sekspartners. Maar sinds kort durft bijna niemand nog afspreken aan die beruchte Nijpoort, want wat blijkt: ergens zit een voyeur verborgen die de mannen fotografeert tijdens de actie en hen daarna begint te chanteren.

mige

‘Stort geld of je foto’s worden openbaar gemaakt’, dat is het dreigement waarmee heel wat mannen te kampen krijgen na hun bezoekje aan de Nijpoort. Tientallen slachtoffers hebben zich al bij de politie gemeld, die de vreemde zaak onderzoekt. Grote vraag blijkt namelijk niet zozeer wie de foto’s maakte, maar wel hoe de dader aan de adresgegevens van de slachtoffers kwam en hen een dreigbrief kon opsturen.

‘Alleen enkele overheidsinstanties, zoals de douane, de politie en de Belastingdienst kunnen via de nummerplaten adresgegevens opvragen. Bovendien wordt altijd geregistreerd wie de gegevens heeft opgevraagd. Dus als het zo is gebeurd, loopt de dader binnen de kortste keren tegen de lamp’, aldus de woordvoerder van de politie tegen de Nederlandse krant AD.

Homo-organisaties roepen slachtoffers wel op om steeds aangifte van dergelijke chantagepraktijken te doen. ‘Bel de politie en vraag of ze een homo-informatiepunt hebben. Daar zijn ze bekend met het fenomeen.’