Vanaf 2016 betaal je tol op Duitse snelwegen

De Duitse Bundesrat heeft vrijdag het licht op groen gezet voor de wegentol voor personenwagens vanaf 2016. In maart had ook de Bundestag, de Duitse Kamer, daarvoor al de weg vrijgemaakt. Tegenstanders hadden nochtans geopperd dat het tolsysteem voor onnodige bureaucratie zou zorgen. De Duitse regering keurde eind vorig jaar de omstreden maatregel al goed.

De tol voor personenwagens - jaarlijks 130 euro - geldt voor buitenlanders die op de snelweg, de Autobahn, rijden. Duitsers zullen evenwel voor hetzelfde bedrag een korting krijgen op hun verkeersbelasting.

De Europese Commissie waarschuwde Duitsland al dat het tolsysteem buitenlandse bestuurders niet mag discrimineren tegenover de Duitse.

De Duitse minister van Verkeer, Alexander Dobrindt, verwacht dat de door buitenlanders gefinancierde tol jaarlijks 500 miljoen euro zal opbrengen, die zal worden gebruikt voor verkeersinvesteringen.

Mobiliteitsclub VAB preciseerde in maart dat autobestuurders zullen kunnen kiezen tussen verschillende formules: een jaar, twee maanden of tien dagen, en dat de tarieven van die laatste twee formules afhankelijk zullen zijn van de emissieklasse en motorinhoud van de auto. “Eerst was er een vast tarief voorzien van 10 euro voor 10 dagen en 22 euro voor 2 maanden. Onder druk werden deze vignetten nu goedkoper gemaakt voor ‘propere’ wagens”, aldus VAB.

Voor ‘propere wagens’ kost de formule van 10 dagen 5 euro en die van 2 maanden 16 euro, voor ‘minder propere wagens’ is dat respectievelijk 10 euro en 22 euro en voor ‘vervuilende wagens’ respectievelijk 15 euro en 30 euro.

Duitsland is volgens VAB het eerste land in Europa dat de tarieven van de vignetten afhankelijk gaat maken van de vervuilingsgraad van de auto’s.