© Photo News

Volgend seizoen slechts 17 teams in tweede klasse

Volgend seizoen zal de tweede klasse van het Belgisch voetbal een club minder tellen. Met Eendracht Aalst, Racing Mechelen, Bergen en Woluwe-Zaventem krijgen vier clubs geen nieuwe licentie, terwijl er vanuit derde klasse slechts drie clubs met licentie betaald voetbal stijgen naar tweede.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Union Sint-Gillis, KMSK Deinze en Koksijde nemen volgend seizoen drie van de vier vacante plaatsen in tweede klasse in. De vierde plaats blijft open. ‘Dat zal niet anders gaan’, zegt Guy Craybex, voorzitter van de Nationale Voetballiga, het verbond voor tweedeklassers. ‘We gaan onvermijdelijk naar een scenario zoals een paar jaar geleden, waarbij dan een ploeg per speeldag vrij is. Het is een jammere zaak, maar het is niet anders.’

Kort geding tegen systeem tweede klasse van seizoen 2016-17

Derdeklasser Union Sint-Gillis liet vrijdagochtend een kort geding inleiden voor de rechtbank van eerste aanleg in Brussel, waarin het puntensysteem aangeklaagd wordt. Met dat systeem wordt bepaald welke van de tweedeklassers bij de acht gelukkigen zullen zijn die ook in het seizoen 2016-2017 deel zullen uitmaken van de op één na hoogste afdeling. Guy Craybex, voorzitter van de Nationale Voetballiga, geeft toe dat het systeem voor verbetering vatbaar is.

Alle hens aan dek vrijdagmiddag in de gebouwen van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), want de Pro League (belangenvereniging eersteklassers) en de Nationale Voetballiga (belangenvereniging tweedeklassers) vergaderen over de competitiehervorming. Daarbij wordt vooral gepraat over het puntensysteem dat gebruikt zal worden om tweede klasse te herleiden tot acht clubs. De meeste derdeklassers hebben zich verenigd tegen dat systeem, waardoor de clubs die deze zomer naar tweede klasse promoveren benadeeld worden.

'We zijn betrokken bij de klacht die Union ingediend heeft, net als de voetbalbond in zijn totaliteit', zei NVL-voorzitter Guy Craybex. 'We moeten openstaan voor de problemen die derdeklassers hebben met ons systeem, en overwegen om de puntenverdeling te herbekijken. We zullen constructief zijn en de nodige openheid aan de dag leggen.'

Op de Algemene Vergadering van 28 april kondigde de Pro League het voornemen aan om vanaf 2016-2017 de eerste en tweede klasse te hervormen. De tweede klasse zal slechts acht ploegen tellen, in plaats van de huidige achttien. Om te bepalen welke tien clubs naar derde klasse zakken, zal de Belgische voetbalbond een berekening maken van het gemiddeld aantal behaalde punten door de tweedeklassers in de laatste drie seizoenen.