Spoorwegincident in Ronde van Vlaanderen krijgt staartje

De veertien renners die tijdens de Ronde van Vlaanderen voor beloften voorbij de gesloten overweg reden worden door het parket van Oudenaarde vervolgd. De boete komt neer op minimaal 450 euro, maar kan oplopen tot 3.000 euro. Dat meldt de Koninklijke Belgische Wielerbond (KBWB) op haar website en wordt ook bevestigd door parketwoordvoerster Julie van Hoorebeke. 'Dat justitie overgaat tot vervolging van de betrokken renners, kan op onze goedkeuring rekenen', reageert de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond.

jbt

De Giro op Sportwereld.be

In de Ronde van Vlaanderen voor beloften op 11 april reden veertien renners door de slagbomen van een spoorweg. Het incident werd gefilmd door een supporter. Koersdirecteur Jo Gosseye was niet te spreken over het gedrag van de renners. ‘Levensgevaarlijk wat die gasten daar deden, dit moeten we onderzoeken’, aldus Gosseye.En dat werd nu ook gedaan volgens de Wielerbond. 'De politiediensten van de zone Brakel bestudeerden de videobeelden van het incident en identificeerden alle renners die de wegcode aan hun laars lapten. De inbreuk wordt door de politie beschouwd als een overtreding van vierde categorie, een vergrijp dat de atleten op een boete van minimaal 450 euro komt te staan. Krijgt de zaak een staartje voor de rechtbank, dan lopen de sancties nog hoger op: een rijverbod van acht dagen tot vijf jaar en een boete van 3.000 euro', staat te lezen op de website van de KBWB en bevestigde persmedewerker Guy Vermeiren.

Geen actie bij elite-rennersOok in Luik-Bastenaken-Luik voor beloften waren er renners die door een gesloten overweg reden. De KBWB meldt dat ze wil dat de wedstrijd de acht betrokkenen alsnog diskwalificeert. Verder roept de KBWB de betrokken wedstrijdcommissarissen op voor verhoor. ‘Indien nodig zal niet geaarzeld worden over te gaan tot passende maatregelen’, aldus de Wielerbond op haar website.