© Photo News

Miss België-kandidate het land uitgezet: ‘Waar moet ik naartoe?’

8 jaar woont ze al in Oostende, nadat mensensmokkelaars haar samen met haar zus en ouders vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul naar West-Vlaanderen brachten. In die tijd leerde Mila Rasule perfect Nederlands en kreeg ze zelfs een grote droom: Miss België worden. De vrouw kon haar geluk dan ook niet op toen ze plots te horen kreeg dat ze mee mocht dingen naar de titel van Miss West-Vlaanderen, de selectieronde voor de echte Miss België-verkiezing. En toen stortte Mila’s wereld plots in.

mige

‘We werden geviseerd door de Taliban omdat mijn papa een Afghaanse moslim is en mijn mama een Russische. Ze behoort tot de Russisch-orthodoxe Kerk. Heel vaak hebben ze mijn papa gevraagd om te scheiden. En toen er op een dag een Moedjahedien-strijder voor de deur stond om me ten huwelijk te vragen, ik was nog piepjong, besloot papa samen met zijn gezin te vluchten’, steekt Mila van wal in Het Laatste Nieuws.

‘Mijn ouders werden na acht jaar te hebben gewoond en gewerkt in Oostende plots opgeroepen door het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen voor een nieuw verhoor. Die oordeelden dat er tegenstrijdigheden in het verhaal zaten en dat onze verblijfsdocumenten werden ingetrokken. Daardoor mogen mijn ouders plots niet meer werken, moet ik mijn studies afbreken en moeten we nu bang afwachten tot de politie ons komt halen. Onze koffers staan klaar. Letterlijk. We weten niet eens waar we naartoe zouden moeten. Afghanistan is geen optie. Volgens het Commissariaat moeten we dan maar naar Rusland, maar daar willen ze ons ook niet.’