© Youtube

Na China reclaimt Vietnam betwiste eilandengroep

Op satellietbeelden is duidelijk te zien dat het eiland Sandy Cay van de Spratly eilandengroep in de Zuid-Chinese Zee wordt ingenomen door Vietnam. Dat doen ze door er zoveel mogelijk gebouwen op te plaatsen. Zo’n 86,000 km² werd al terug ingenomen.

IC

Het gaat niet om gewone gebouwen. Volgens Mira Rapp-Hooper bouwde Vietnam er militaire vestigingen met geschut en een landingsbaan op een van de eilanden van de Spratlys. Ze zouden ermee gestart zijn nog voordat China startte met de terugvorderingen van de betwiste eilanden vorig jaar.

“Aan de ene kant van het eiland maakte Vietnam een gebied vrij dat eerst onder water stond en aan de andere kant hebben ze het bestaande eiland uitgebreid”, zegt Rapp-Hooper. “Sinds maart vorig jaar tonen satellietbeelden dat China zeven plaatsen in de Spratly-eilanden drooglegde en claimde. Op een artificieel eiland bouwde het een landingsbaan en waarschijnlijk ook nog een tweede op een ander eiland.”

Status quo

De drang van China om de eilanden terug te eisen maken de Verenigde Staten ongerust. Ze zien het als een mogelijke bedreiging voor de status quo in het gebied waar ieder jaar vijf biljoen dollar aan goederen verscheept worden.

China claimt 90 procent van de Zuid-Chinese Zee. Het zou er vol zitten met olie en gas. Tegelijkertijd claimen ook Brunei, Maleisië, de Filippijnen, Vietnam en Taiwan hun deel van de zee.

Vorige maand beschuldigde China Vietnam, de Filippijnen en de andere omliggende landen dat ze illegale gebouwen zouden neergeplant hebben op de ‘Chinese’ eilanden.

De Spratly-eilanden zijn een groep eilanden en riffen tussen het zuiden van Vietnam en de zuidelijke Filipijnen. Buiten wat garnizoenen zijn er geen bewoners op de eilanden te vinden.

Bekijk hier de landingsbaan die China bouwde op een van de Spratly-eilanden.