© Catwalk Pictures

Denemarken bant voortaan te magere modellen

De Franse wet die het casten van te magere modellen verbiedt, krijgt navolging in Denemarken. In tegenstelling tot onze zuiderburen, hanteren ze in Denemarken wel een andere methode daarvoor dan het in de gaten houden van de BMI's van de modellen.

flb

Te dune modellen, het is iets waar de modewereld mee blijft worstelen. Voor sommige ontwerpers moeten modellen zo mager zijn omdat ze op die manier het best de kleren kunnen tonen, maar het onrealistisch beeld van schoonheid dat ze zo creëren wordt al langer in vraag gesteld. In Frankrijk, met de Parijse modeweek als een van de belangrijkste mode-events van het jaar, besloten ze daarom om de magerzucht aan banden te leggen. De Body Mass Index (BMI) mag er niet lager gaan dan de algemeen gehanteerde schalen voor wat ondergewicht is en als in magazines gephotoshopte beelden worden gebruikt, moet dat aangegeven staan. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een boete tot 75.000 euro verwachten en zelfs gevangenisstraffen oplopen. Ook in Spanje, Italië, Israël gelden ondertussen dergelijke wetten.

Tests afleggenEn nu springt ook Denemarken op die kar. Tijdens de Copenhagen Fashion Week zullen voortaan geen te magere modellen op de catwalk meer te zien zijn. Omdat het hanteren van de BMI als doorslaggevende factor toch wat op verzet stuitte, gooien ze het in Denemarken over een andere boeg. Modellen moeten er fysieke en psychologische tests afleggen die polsen naar de mogelijke gezondheidsrisico's en kans op anorexia. Ook mogen modellen niet meer onder de zestien zijn. De nieuwe regels zijn in een charter gegoten en dus niet wettelijk afdwingbaar. Toch hebben al 300 organisaties en bedrijven uit de industrie het charter ondertekend.

Eva Kruse, CEO van het Danish Fashion Institute en de Copenhagen Fashion Week, is opgetogen met het nieuwe charter: 'De Deense mode-industrie is zich bewust van zijn verantwoordelijkheid en is bereid een collectieve stap voorwaarts te zetten zodat het welzijn van de modellen verbetert en dat we een lichaamsbeeld ondersteunen dat gezond is en niet ziekelijk.'

Niet te missen