© Karel Hemerijckx

Vanaf juni kan je meer kopen met je ecocheques

Heb je nog ongebruikte ecocheques liggen? Gooi ze zeker niet weg, want vanaf juni kun je er meer mee kopen. Fietsonderdelen, tweedehandskleding, grastegels en windturbines zal je binnenkort met de ecocheques kunnen kopen.

IC

De lijst van producten die je met een ecocheque mag kopen wordt grondig uitgebreid. Er zijn zeven categorieën. Energiebesparing, hernieuwbare energie, waterbesparing en -beheer, bevordering duurzame mobiliteit, afvalbeheer, bevordering van ecodesign en bevordering van de aandacht voor de natuur.

Ecocheques zul je kunnen gebruiken voor de bouw of renovatie van een passiefwoning of een bijna-energieneutrale woning en voor energiebesparende investeringen, zoals hoogrendementsketels, thermostatische kranen en hoogrendementsglas. Verder kun je er ook fotovoltaïsche panelen, zonneboilers, zonnecollectoren, warmtepompen en windturbines, inclusief meters en omvormers om de producten aan het elektriciteitsnet te koppelen mee kopen. Dat is ook het geval voor de aankoop en plaatsing van grastegels (met honingraatstructuur) en waterdoorlatende tegels.

Energielabel

Aan het ruimer aanbod zijn wel strenge voorwaarden verbonden. De toestellen moeten voldoen aan een bepaald energielabel. Vaatwassers, koelkasten, diepvriezers, wasmachines en droogtrommels moeten het label A++ dragen, televisies, ovens, afzuigkappen, ruimteverwarmingstoestellen en warmwatertoestellen een A+ label en stofzuigers, elektrische lampen, verlichtingsarmaturen en led-verlichting moeten het label B hebben.

In de tuincategorie werd de lijst met producten niet uitgebreid, maar mensen met groene vingers kunnen nog steeds bomen, buitenplanten, bloembollen, zaden voor buiten, potgrond, teelaarde, meststoffen met biogarantie, niet-gemotoriseerd tuingereedschap en (producten vervaardigd uit) duurzaam gerecycleerd hout aankopen met ecocheques.

Ook aan de sportievelingen werd gedacht. Bij formules van fietsdelen (bijvoorbeeld de Antwerpse VELO en de Brusselse VILLO!) en autodelen kan je voortaan ook met ecocheques betalen. Dit geldt ook voor de aankoop en plaatsing van herlaadpalen om een elektrisch voertuig op te laden.

Om duurzaam afvalbeheer te stimuleren kan je voortaan de aankoop van sodamachines, accessoires en navullingen voor die machines betalen met ecocheques. Ook voor de aankoop van tweedehandskleding, -boeken en –meubilair, enkel om de woning te versieren kan je ecocheques gebruiken, mits de verkoper de ecocheques aanvaardt.

Zelfs toeristen in eigen land nemen hun ecocheques best mee. Alle toeristische attracties met het label Groene Sleutel aanvaarden ecocheques. Dit geldt eveneens voor de aankoop van producten en diensten met het Europese ecolabel of het EU-logo voor biologische productie.