© Archief

7 op de 10 spermadonoren wil enkel anoniem zaad afstaan

Zeven op de tien spermadonoren willen geen zaad meer afstaan, als dat niet meer anoniem kan. Dat blijkt uit een enquête van ivf-specialist Wim Decleer. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

DoJe

Momenteel is er al een tekort aan zaaddonoren en dat probleem zou volgens Wim Decleer van AZ Jan Palfijn nog groter kunnen worden. Open Vld en NVA willen die anonimiteit nu bijsturen. ‘Wensouders zouden toegang moeten krijgen tot een aantal uiterlijke en/of persoonlijkheidskenmerken van de donor, zonder dat ze aan de hand daarvan diens identiteit kunnen achterhalen’, zegt Sabien Lahaye-Battheu van Open Vld aan Het Laatste Nieuws. Bovendien moet het kind volgens Lahaye-Battheu, vanaf de leeftijd van 18 jaar, de mogelijkheid kunnen hebben om de donor via een fertiliteitscentrum te contacteren.

Uit een rondvraag bij 158 spermadonoren blijkt nu dat dat maar liefst zeven op de tien spermadonoren niet meer bereid is zaad af te staan, als het niet meer anoniem kan gebeuren. Al is 85 procent van hen wel bereid om bepaalde informatie aan hun donorkind vrij te geven, zoals hun haarkleur en interesses, zolang het kind hun identiteit niet kent. Daarnaast blijft 89 procent van de ondervraagden ook doneren als een instituut enkel hun medische gegevens vrijgeeft.