Taliban verantwoordelijk voor dodelijke helikoptercrash in Pakistan

De Pakistaanse taliban hebben vrijdag in een communiqué gemeld dat zij een helikopter met aan boord verschillende westerse en Aziatische ambassadeurs neergeschoten hebben. De helikopter crashte in een afgelegen dorpje in het noordoosten van het land, waar de islamistische rebellen voor zover bekend geen forse voet aan de grond hadden. De diplomaten waren op weg naar een ceremonie waar de Pakistaanse premier Nawaz Sharif het woord zou nemen. De taliban zegt dat ze Sharif viseerden.

gjs

De Pakistaanse taliban staat erom bekend niet te aarzelen wat betreft het opeisen van aanslagen. Volgens het persbericht werd de aanslag uitgevoerd met een lucht-grondraket, die ze zelden gebruiken, in een gebied dat grotendeels gecontroleerd wordt door het Pakistaanse leger. Nog volgens de taliban viseerden ze eigenlijk premier Sharif. Hij wordt vrijdag verwacht in Gilgit, hoofdstad van de regio, maar reist niet naar Noman, het dorp waar de helikopter gecrasht is.

In totaal waren drie helikopters op weg naar het gebied. In een van die helikopters zaten de Belgische ambassadeur en zijn familie. Zij zijn niet betrokken geraakt in de crash.

Het goede nieuws over de Belgische ambassadeur kwam van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en wordt bevestigd door Buitenlandse Zaken in Brussel.

Bij de crash in de Naltarvallei zijn volgens het Pakistaanse leger de Noorse en de Filipijnse ambassadeur op het leven gekomen. Aan boord van het toestel bevonden zich zeker 11 buitenlanders en zes Pakistanen. Onder meer de Nederlandse en Poolse ambassadeur zijn gewond geraakt.

Verschillende diplomaten waren op weg naar een ceremonie in de regio, waar ook de Pakistaanse eerste minister Nawaz Sharif het woord zou nemen.

Minister Reynders betuigt zijn medeleven aan de landen die slachtoffers betreuren.