© HBvL

Bpost neemt stadsdistributeur CityDepot over

Postbedrijf bpost wordt de grootste aandeelhouder van CityDepot, een van oorsprong Hasselts systeem van stadsdistributie. Dat heeft bpost-topman Koen Van Gerven donderdag aangekondigd tijdens een persconferentie in Brussel.

Belga

Bpost zal de activiteiten bundelen van zijn eigen project voor stadsdistributie City Logistics en die van CityDepot. Dat gebeurt in een nieuwe entiteit: CityDepot NV. “Bpost wordt de belangrijkste aandeelhouder en zal zijn aandeel in de komende jaren verder optrekken”, klinkt het.

De bedoeling van de fusie is “samen de leiding te nemen op de groeiende markt van de stadsdistributie”, aldus Van Gerven.

Bij stadsdistributie worden goederen verzameld in depots aan de raad van de stad, waarna ze met kleinere voertuigen, bijvoorbeeld postauto’s, in het centrum worden afgeleverd. Dat komt volgens de bedrijven “ten goede aan het vlottere verkeer in de binnenstad en is een milieuvriendelijk en economisch interessant alternatief voor de hinderlijke verplaatsingen van vrachtwagens in het centrum”.

CityDepot, opgericht door Marc Schepers, is sinds 2012 actief in Hasselt en sinds 2014 in Brussel. Op jaarbasis levert het 70.000 pakjes en 15.000 palletten bij ongeveer 2.000 klanten. Bpost startte City Logistics in 2014 op in Antwerpen. Momenteel verzorgt de dienst 100 zendingen per dag voor 5 transporteurs.

Schepers zal ook het “nieuwe” CityDepot leiden. De bedoeling is om de komende 6 tot 24 maanden in nog eens een tiental steden actief te worden.

Het nieuws werd aangekondigd in het sorteercentrum van Brussel, waar bpost donderdag “als allereerste postoperator in de wereld” Mixed Sorting Machines in gebruik stelde. Dergelijke machines kunnen alle zendingen tot 1 cm dik in elk formaat sorteren tot op huisnummer, dus in volgorde van de postronde.

Het postbedrijf zal dit jaar twaalf dergelijke sorteermachines installeren in zijn vijf sorteercentra. De komende jaren wordt dat aantal verdubbeld.

De machines zijn belangrijk in het kader van “Visie 2020”, de grootscheepse reorganisatie van de postbestelling. Daarbij zal de voorbereiding van de postrondes in de vijf sorteercentra gebeuren, en niet langer in de 270 huidige distributiekantoren. “Hierdoor zullen de postbodes zich voltijds op de bestelling van brieven en pakjes kunnen toeleggen”, aldus bpost.

Een ander belangrijk onderdeel van “Visie 2020” is het nieuwe sorteercentrum Brussel X, dat zal worden gebouwd aan het kanaal in Neder-over-Heembeek en tegen eind 2017 operationeel zou moeten zijn. Het nieuwe centrum zal instaan voor de nationale, Brusselse en Vlaams-Brabantse brievensortering en voor de sortering van alle pakjes in België.

Lees vrijdag meer in Het Belang van Limburg.