© Photo News

Grote overwinning voor David Cameron

De Conservatieven lijken de grote overwinnaar van de Britse verkiezingen, met 316 op 650 zetels, zo blijkt uit een exitpoll van de BBC, ITV en Sky News na het sluiten van de kiesbureaus in het Verenigd Koninkrijk. Dat is ver voor Labour, dat volgens de poll 239 zetels behaald heeft. Rond 6 uur vrijdagochtend waren 328 van de 650 kiesdistricten volledig geteld.

De Tories doen het volgens de exitpoll zelfs beter dan bij de vorige verkiezingen in 2010, toen ze 307 zetels binnenhaalden. Als de exitpoll bevestigd wordt, lijkt David Cameron af te stevenen op een tweede ambtstermijn, met de Liberaal-Democraten. Die Lib-Dems zijn wel de grote verliezers. Volgens de exitpoll zouden zij slechts 10 zetels overhouden. Dat zijn er 47 minder dan bij de vorige verkiezingen, maar wel voldoende voor de beoogde parlementaire meerderheid van 326 zetels.

58 van de 59 Schotse zetels voor SNP?

Het mogelijk voortzetten van de huidige coalitie komt als een verrassing. Er werd verwacht dat het Verenigd Koninkrijk afstevende op een moeilijke coalitievorming, met mogelijke steun van de Schotse nationalisten (SNP). Die zouden volgens de exitpoll 58 (van de 59 Schotse) zetels hebben gewonnen. Dat is maar liefst negen keer meer dan bij de vorige verkiezingen in 2010.

De helft van alle Schotse zetels zijn inmiddels officieel verdeeld en die gaan allemaal naar de SNP. De winst van de SNP lijkt vooral ten koste te gaan van de Schotse afdeling van Labour. Zelfs Jim Murphy, de leider van Labour in Schotland, moet zijn zetel afstaan aan de SNP. Groot-Brittannië is verdeeld in kiesdistricten en de kandidaat die het meeste stemmen haalt in zijn district, krijgt de parlementszetel.

De eurocritici van UKIP zouden twee zetels hebben behaald, evenveel als de Groenen. Plaid Cymru uit Wales zou vier zetels hebben.

SNP-parijleidster Nicola Sturgeon reageerde voorlopig met enige terughoudendheid op de goede resultaten van de exitpoll.

Ook Liberal Democrat Paddy Ashdown uitte zijn bedenkingen bij de ongunstige exitpoll voor zijn partij. ‘Als dat klopt, eet ik publiekelijk mijn hoed op.’

Volgens BBC-reporter Andrew Marr zijn de Conservatieven in de wolken met de uitslag en zal Cameron vannacht reeds andere politici contacteren om een coalitie proberen te vormen. Maar op officiële reacties van de grote partijen is het voorlopig nog wachten.

De exitpoll uitgevoerd door NOP/Mori is gebaseerd op de stemmen van 22.000 kiezers. Dankzij het zonnige weer kwamen donderdag meer dan 70 procent van de kiezers opdagen, of zowat 30 miljoen kiezers. In Schotland lag de opkomst met 75 procent zelfs nog hoger.

Labour weggevaagd in Schotland, Lib-Dems verliezen grote namen

Het tellen van de stemmen is nog volop bezig, pas vrijdagnamiddag zouden alle resultaten bekend zijn. Uit de eerste officiële resultaten blijken wel al enkele tegenvallers voor Labour en de Lib-Dems.

Zo had de partij van Ed Miliband gehoopt om de zetel te winnen van het kiesdistrict Nuneaton, in het centrum van het Verenigd Koninkrijk, maar slaagt het daar niet in, zo bericht de BBC. Integendeel, de Conservatieven versterken er hun positie nog, met 2.813 extra stemmen. Een zetel in Nuneaton voor Labour was cruciaal om een kans te maken op Downing Street 10. De peilingen voorspelden er een nek-aan-nek-race.

Labour wordt in Schotland bijna weggevaagd, zo blijkt verder uit de uitslagen die in de nacht van donderdag op vrijdag binnensijpelden. De 20-jarige Mhairi Black, een studente politieke wetenschappen, heeft in het Schotse kiesdistrict Paisley de zetel veroverd van Labour-zwaargewicht Douglas Alexander. Black, die kandideerde voor de Schotse nationalisten SNP, is meteen ook het jongste Britse parlementslid in 350 jaar, bericht de BBC. Ze haalde 23.548 stemmen, tegen 17.864 voor Douglas Alexander. Douglas Alexander was door partijvoorzitter Miliband aangeduid als ‘schaduwminister Buitenlandse Zaken’. Hij was ook de man achter de Labour-campagne.

Ook de Lib-Dems zien een heleboel grote namen verdwijnen, al kan voorzitter Nick Clegg in extremis wel standhouden in zijn thuisstad Sheffield. Ook de burgemeester van Londen, Boris Johnson, wint een zetel in het Lagerhuis. Onder meer Brits minister van Economie Vince Cable, minister van Justitie Simon Hughes en minister van Energie Ed Davey werden niet herverkozen.

Pond duurder op Aziatische markten

Het Britse pond heeft vrijdagochtend op de Aziatische markten terrein gewonnen tegenover de euro en de Amerikaanse dollar, nadat uit exitpolls bleek dat de Conservatieven nog steeds de grootste partij van het Verenigd Koninkrijk zouden blijven.

Het Britse pond was na de publicatie van de exitpolls 1,5425 dollar waard, tegen 1,5262 dollar enkele uren eerder. Voor 1 euro werd na de exitpolls 0,7286 pond betaald, tegen 0,7382 donderdag.