Petercam veroordeeld voor manipulatie: bedrijf niet in beroep

De Belgische beursvennootschap Petercam is in Frankrijk veroordeeld voor koersmanipulatie. Petercam moet 300.000 euro boete betalen. Ook een fondsbeheerder en een trader van Petercam moeten een boete betalen van respectelijk 40.000 euro en 30.000 euro, dat schrijven De Tijd en De Standaard vrijdag. Petercam gaat niet in beroep.

gjs

Op de laatste handelsdag van 2011 voerde een beheerder van een gespecialiseerd landbouwfonds twee orders in voor aandelen van de vrij illiquide Franse voedings- en plantagebedrijven, Naturex en SIPH. De aankooporders vertegenwoordigden een belangrijk deel van de daghandel. De orders waren sowieso verdacht omdat ze werden ingevoerd zonder limietprijs, meent De Tijd. Beide aandelen sloten de laatste dag van 2011 af met een winst van 8 procent. Het fonds kon zo met betere jaarprestaties uitpakken.

De sanctiecommissie van de Franse beursautoriteit Autorité des Marchés Financiers (AMF) beschikt ook over bezwarende geluidsfragmenten. Daarin geeft een trader van Petercam onomwonden toe dat een koersstijging de bedoeling is. Petercam ontkent de koersmanipulatie, maar gaat niet in beroep. 'Hoewel Petercam van mening blijft dat dat de orders in kwestie gewettigd waren, zal het niet in beroep gaan zodat het deze zaak kan afsluiten', reageert Petercam op de sanctie.

Petercam argumenteert dat de betrokkenen nooit de bedoeling hebben gehad om de koers van de betrokken effecten te beïnvloeden en 'op geen enkel ogenblik voordeel hebben gehaald uit deze verrichtingen'. Hoewel de uitvoering van de orders niet optimaal is verlopen, waren de orders zelf gerechtvaardigd door geldige beleggingsoverwegingen, stelt Petercam.