© Poel Fons

© Poel Fons

© Poel Fons

© Poel Fons

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Nicole en Jozef samen goed voor 250 bloedgiften

Nicole Lieten en Jozef Vanderheyden hebben samen al meer dan 250 maal bloedgegeven in Tessenderlo. Ze hebben dit niet altijd samen gedaan want ze zijn geen koppel, maar ze werden wel samen in de bloemetjes gezet op 7 mei in de St-Barbarazaal van de Berg Tessenderlo.

Poel Fons

Nicole is reeds sinds 1978 bloedgeefster in Tessenderlo. “Ik was pas beginnen werken in het gemeentehuis van Tessenderlo en had dat jaar geen enkele verlofdag. Ik had dringend een dag verlof nodig en in die tijd kreeg je nog van uw werkgever een dag verlof als je ging bloed geven. Toeval wil dat in de periode dat ik verlof nodig had, een bloedinzameling in Tessenderlo plaatsvond. Sindsdien ben ik blijven bloed geven en doe ik dit vandaag al voor de 100ste keer“, vertelt Nicole.

Joseph is vandaag voor de 150ste keer aan de beurt. Bij hem is het verhaal anders begonnen.Hij heeft er nooit een dag verlof voor gekregen, maar heeft zich laten overtuigen door de meester en de pastoor om een goede daad te stellen. Mede gestimuleerd door zijn vrienden deed Joseph de eerste bloedgiften in het noodkerkje van de Berg Tessenderlo. "Later was dat in het scholeke met de hoge kachel nog midden van het klaslokaal de kleine stoeltjes en veel te lage kapstokken waar Germaine Morias de plak zwaaide en Maurice Gijbels voor de logistiek zorgde. Dat was in 1966. Ik was pas 18 geworden. Ik heb de hele evolutie van het bloedgeven nog meegemaakt",, vertelt Joseph. "Destijds werd het bloed nog opgevangen in glazen bokalen, wat een evolutie als je de huidige technologie bekijkt." Waarom is Joseph blijven bloed geven? "Je komt telkens dezelfde mensen tegen en dat worden dan vrienden. Je kan dan nog wat napraten bij een tas koffie en wafel", besluit Joseph.

Als dank voor hun enorme inzet ontvingen beiden uit handen van Paula Jans, verantwoordelijke van de bloedgevers Rode Kruis Tessenderlo, een prachtige geschenkenmand van de Wereldwinkel. We hopen dat zowel Joseph als Nicole nog vele jaren gezond blijven zodat tot hun ouderdomsgrens nog mogen blijven bloed geven. Belangrijk om te weten is dat 70 % van de bevolking al wel eens bloed nodig heeft en dat slecht 3 % van de bevolking bloedgever is.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio