Politiebonden teleurgesteld na lichte straffen voor weerspannige familie in Meulenberg

De politie reageert erg ontgoocheld over de lichte straffen die de Hasseltse correctionele rechtbank gisteren heeft uitgesproken tegen de familie A. uit Meulenberg (Houthalen-Helchteren). De vader en vier broers van het gezin vielen op 11 oktober 2013 de politie aan toen die de jongste zoon Ugur kwamen arresteren. De agenten kregen meerdere klappen, een vrouw was zelfs een jaar werkonbekwaam. Maar de rechtbank veroordeelde hen tot werkstraffen. Een familielid krijgt zes maanden met uitstel, de vader de vrijspraak. “Dit is nog minder dan een symbolische straf”, reageren de politievakbonden.

Geert Houben

Op de beklaagdenbank zaten de 70-jarige vader Durdu A. en zijn vier zonen: Ugur (21), Erdal (23), Dovan (32) en Yusuf (38). Het vijftal stond terecht voor geweld tegen de politie. Op 11 oktober 2013 ging het gezin uit Meulenberg door het lint toen agenten Ugur A. kwamen oppakken. Hij moest zeven maanden cel uitzitten voor het bezit van negen gram hasj, het dealen van drugs en verboden wapenbezit. In het tumult kon hij ontkomen.

Agente

Een politieagente werd zwaar aangepakt door de mannen uit het gezin A.. De vrouw verloor door de klappen drie tanden en haar kaak werd verschoven. Ook werd ze in de schaamstreek geschopt. De agente was een jaar werkonbekwaam en houdt er een blijvende ongeschiktheid van 2 procent aan de verwondingen over. Andere agenten, onder wie een vrouwelijke commissaris, kwamen er evenmin ongeschonden uit de rellen. Ze waren tot drie weken werkonbekwaam.

Vooral Erdal en Dovan gingen driest tekeer. Ze kregen gisteren elk een werkstraf van 210 uur. Als ze die niet binnen het jaar uitvoeren, moeten ze alsnog 40 maanden de cel in. Ugur, die zich later op de bewuste avond aangaf, is veroordeeld tot een werkstraf van 90 uur of een vervangende celstraf van 1 jaar. Zijn broer Yusuf, die op een wegversperring van de politie inreed, kreeg zes maanden cel met volledig uitstel.

Vader Durdu is vrijgesproken op basis van twijfel. Hij ging tijdens de vechtpartij tegen de grond waarna enkele zonen hem te hulp schoten.

Lees het volledige artikel vandaag in uw krant.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio