© Kms

Chaos in tweede: geen licentie voor Dender, nieuwkomer daagt KBVB voor rechter

Kersvers tweedeklasser Union Sint-Gillis daagt de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), de Pro League (vereniging van eersteklassers) en de Nationale Voetballiga (vertegenwoordiger tweedeklassers) voor de rechter. De club gaat niet akkoord met de wijze waarop de tweede klasse vanaf het seizoen 2016-2017 hervormd zal worden.

Volgens het Franstalige L’Avenir worden de KBVB, de Pro League en de Nationale Voetballiga in kort geding gedagvaard voor de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Komende vrijdag komt de zaak om 9u voor.

Op de Algemene Vergadering van 28 april kondigde de Pro League het voornemen aan om vanaf 2016-2017 de eerste en tweede klasse te hervormen. De tweede klasse zal slechts acht ploegen tellen, in plaats van de huidige achttien. Om te bepalen welke tien clubs naar derde klasse zakken, zal de Belgische voetbalbond een berekening maken van het gemiddeld aantal behaalde punten door de tweedeklassers in de laatste drie seizoenen. Voor Union zal er slechts één seizoen in tweede klasse meegerekend kunnen worden. 'Voor de twee voorgaande seizoenen, die wij in derde klasse doorbrachten, zal er een gemiddeld barema van 19 punten genomen worden', liet Jean-Marie Philips, directeur van de club, eerder optekenen. 'Dat zal bijna onomkeerbaar onze degradatie naar derde klasse betekenen.' Het naar de tweede klasse gepromoveerde Union vecht deze hervorming dan ook aan en vroeg zelfs in een open brief steun van de Europese voetbalbond UEFA.

Fiasco in eindronde

Intussen is ook de eindronde met derdeklassers voor promotie naar tweede uitgedraaid op een fiasco. Van de oorspronkelijke vier deelnemers heeft enkel KMSK Deinze de benodigde licentie, nadat woensdagavond bekend raakte dat FC Dender van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) geen licentie betaald voetbal voor het seizoen 2015-2016 krijgt. Deinze promoveert bijgevolg automatisch naar tweede klasse.

FC Dender had een beroepsprocedure aangespannen bij het BAS, nadat eerder de Licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond zich negatief over de zaak van de Oost-Vlamingen had uitgesproken.

Ook derdeklasser Sporting Hasselt, de club van voorzitter Stijn Stijnen, kreeg dinsdag slecht nieuws van het BAS. De Limburgers werden eerder deze week nog in de eindronde tegen Deinze uitgeloot. De winnaar van dat duel wachtte een finale tegen FC Dender. Sporting Hasselt liet alvast weten een burgerrechtelijke procedure op te starten tegen de beslissing van het BAS. Of Dender hetzelfde van plan is, is nog onduidelijk.