© PHOTOPRESS.BE

Ronde van België begint met proloog in Bornem

De Baloise Belgium Tour (2.BC), de vroegere Ronde van België, is woensdagavond voorgesteld in de gebouwen van hoofdsponsor Baloise. Deze rittenkoers vangt op woensdag 27 mei aan met een proloog in het centrum van Bornem. Op zondag 31 mei eindigt de Baloise Belgium Tour in Sankt Vith.

De Giro op Sportwereld.be

In en rond het Kardinaal Cardijnplein van Bornem gaan de renners op pad voor een tocht van 6,85 vlakke kilometers. Daags nadien gaat het vanuit Lochristi via Lokeren, Zelzate, Kaprijke, Eeklo en Maldegem naar de kust. In Knokke-Heist volgen na 117,5 kilometer koers nog eens twee plaatselijke ronden van elk 30,5 kilometer.

Op vrijdag staan de Vlaamse Ardennen centraal in deze rittenkoers. Het peloton verlaat dan Knokke-Heist om in een streep naar de Wolvenberg te trekken, de eerste helling van de dag na 67 kilometer. Na de kasseizones van de Paddestraat en Lippenhovestraat bereikt men de aankomstsite in Herzele, waar twee lussen getrokken worden met daarin telkens de beklimming van de Valkenberg, Leberg, Berendries en de twee eerder vermelde kasseistroken.

Wallonië wordt op zaterdag aangedaan met de etappe met start en aankomst in Les Lacs de l’Eau d’Heure te Froidchapelle. In deze etappe wordt viermaal de ‘Petit Poggio’ beklommen: een eerste keer na 111 kilometer en dan in de drie plaatselijke ronden van elk 13,8 kilometer.

De Baloise Belgium Tour wordt op zondag 31 mei afgesloten met de ‘Ardennenetappe’, met start en aankomst in het Duitstalige Sankt Vith, meteen de koninginnenrit. De Côte de Brume opent na 39 kilometer het feest, gevolgd door de Côte de Wanne en de Côte de Stockeu. Eens in de buurt van Sankt Vith is er de Côte Bergstrasse, om na 88 kilometer aan een lange lus te beginnen met daarin de hellingen Côte Haute Levee, Côte de Rosier, Côte de Brume, Côte de Wanne, Côte de Stockeu en tot slot de Côte Bergstrasse. Meteen kennen we daar de opvolger van de Duitser Tony Martin, die in 2014 voor het derde opeenvolgende jaar de eindzege veroverde. De laatste Belgische eindlaureaat was Philippe Gilbert in 2011.

Organisator Rob Discart blij met deelnemersveld

Met acht ProTeams en in totaal twintig deelnemende ploegen is de organisatie van de Baloise Belgium Tour (2.BC) best tevreden. 'Dit was het hoogst haalbare', zo verklaarde organisator Rob Discart woensdag op een persconferentie in Berchem.

'We hebben onder andere concurrentie van de Giro, maar we mogen zeker niet klagen als ik de voorlopige deelnemerslijst zie', stelde Discart. 'Het aantrekken van acht ProTeams was het hoogst haalbare in deze periode. Ook wat betreft onze procontinentale ploegen en continentale teams mogen wij tevreden zijn. Namen als Greg Van Avermaet, Jens Debusschere, Jürgen Roelandts, Ben Hermans, Jelle Wallays, Björn Leukemans, Niki Terpstra en Arnaud Démare staan nu reeds op de, zeer voorlopige, deelnemerslijst.'

'Wat betreft het parcours doorheen onze vijfdaagse rittenkoers is er voor elk wat wils. We beginnen voor de tijdritspecialisten met een proloog. Er is de rit vanuit Lochristi naar de kust. Vanuit Knokke-Heist maken we een tochtje door de Vlaamse Ardennen. Op en rond de stuwmeren van l'Eau d'Heure kunnen er ook verschillen en echte koers gemaakt worden met de verschillende passages op de 'Petit Poggio'.'

'En dan is er op de slotdag nog onze 'mini Luik-Bastenaken-Luik' in en rond Sankt Vith. Wij hebben voor die 'koninginnenrit' bewust gekozen om twee grote lussen te maken zodat de diverse hellingen die in het parcours werden opgenomen wel degelijk een rol van betekenis gaan spelen. De laatste helling, die van de Bergstrasse, ligt op amper negen kilometer van de meet.'

Met de 'Gouden Kilometer' toverden de organisatoren iets nieuws uit hun hoed. 'Dit vindt in elke etappe plaats op 25 kilometer van de meet. Binnen de kilometer zijn er drie sprints. De winnaar van elke sprint krijgt drie bonificatieseconden, de tweede twee en de derde één seconde. Op één kilometer afstand zijn er in het beste geval dus negen bonificatieseconden te winnen. We denken dat we met de 'Gouden Kilometer' zo de spankracht nog wat kunnen opdrijven. Vorig jaar waren de verschillen tussen de renners miniem. Nu kan het dus anders. De jongens die voor het eindklassement gaan, kunnen uit dit nieuwe element misschien wel hun voordeel halen. Ook is het klassement voor de strijdlust terug. Bij de Primus Checkpoints kunnen renners punten pakken. Dat aantal hangt af van de voorsprong die een vlucht heeft op het peloton. Hoe groter het verschil, des te meer punten de renner kan sprokkelen', besloot Discart.

Ritten:Woensdag 27 mei: Proloog in Bornem (6,85 km)Donderdag 28 mei: Lochristi-Knokke Heist (178,5 km)Vrijdag 29 mei: Knokke-Heist-Herzele (201,1 km)Zaterdag 30 mei: Lac's de l'Eau d'Heure-Lacs de l'Eau d'Heure (158,5 km)Zondag 31 mei: Sankt Vith-Sankt Vith (199,2 km)

Deelnemende ploegen:ProTeams: Etixx-Quick Step, Lotto-Soudal, BMC, Katusha, Astana, Lotto NL-Jumbo, FDJ, IAM CyclingProfessioneel continentale ploegen: Cofidis, Wanty-Groupe Gobert, Topsport Vlaanderen-Baloise, Roompot-Oranje Peloton, Androni-Giocattoli, Rusvelo.Continentale teams: Vastgoedservice-Golden Palace, Verandas Willems, Team 3M, BKCP-Powerplus, Cibel, Wallonie-Bruxelles

De laatste tien winnaars:2014: Tony Martin (Dui)2013: Tony Martin (Dui)2012: Tony Martin (Dui)2011: Philippe Gilbert2010: Stijn Devolder2009: Lars Boom (Ned)2008: Stijn Devolder2007: Vladimir Gusev (Rus)2006: Maarten Tjallingii (Ned)2005: Tom Boonen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer