© Photo News

Minister Peeters roept op verhouding mannen-vrouwen te respecteren op verkiezingslijsten

Minister van Werk Kris Peeters roept op om bij de samenstelling van de kandidatenlijsten voor de sociale verkiezingen in 2016 de verhouding mannen-vrouwen te respecteren.

gjs

Het wetsontwerp over de organisatie van de sociale verkiezingen werd woensdag in de bevoegde Kamercommissie unaniem en ongewijzigd goedgekeurd. De minister kreeg heel wat vragen over de vertegenwoordiging van mannen en vrouwen, eenheidslijsten na de invoering van het eenheidsstatuut en de elektronische verkiezingen.

De sociale verkiezingen worden elke vier jaar georganiseerd en duiden de vertegenwoordigers van het personeel in de inspraakorganen van de ondernemingen aan. 'De sociale verkiezingen vormen een essentieel element van de sociale democratie in ons land, maar we stellen vast dat te weinig vrouwen de kans krijgen of grijpen om zich kandidaat te stellen. Dat móet en kán anders', benadrukte Kris Peeters. Maar een quotaregeling, zoals sommige commissieleden suggereerden, zag de minister niet zitten. In een aantal sectoren zijn vrouwen of mannen zwaar ondervertegenwoordigd en is het soms moeilijk of onmogelijk om voldoende kandidaten van één geslacht te vinden. Daarom riep Peeters op om bij de samenstelling van de kandidatenlijsten de verhouding mannen-vrouwen te respecteren.

Onder meer Zuhal Demir vroeg de minister waarom de mogelijkheid niet voorzien is om eenheidslijsten - voor arbeiders en bedienden - in te dienen. 'Nu het eenheidsstatuut een feit is, moet het toch mogelijk zijn om één lijst op te stellen', vond het N-VA-Kamerlid. Kris Peeters wees erop dat hij het akkoord binnen de NAR (Nationale Arbeidsraad) gevolgd heeft. 'We hebben de eerste fase van het eenheidsstatuut gehad. Maar het is nog te vroeg om naar één kiescollege te gaan. Dat moet tegen 2020 lukken', aldus de minister, die er nog aan toevoegde dat de sociale partners geen vragende partij waren.