© AFP

Eward Theuns (archiefbeeld)© PHOTOPRESS.BE

Coquard vloert Theuns op Noord-Franse kasseien

Bryan Coquard (Europcar) heeft woensdag de eerste rit van de Vierdaagse van Duinkerke (2.BC), met start in Duinkerke en aankomst na 178,7 kilometer te Orchies, op zijn naam geschreven. De 23-jarige Fransman, die meteen de eerste leider is, was na een sprint met drie net iets sneller dan Edward Theuns (Topsport Vlaanderen-Baloise) en de Litouwer Ignatas Konovalovas. Pieter Van Speybrouck werd zesde, voor Tim Declercq.Bryan Coquard is uiteraard ook de eerste leider.

dmm

Net voor aanvang van de Monts des Cats, de eerste helling van de dag na 36 kilometer koers, trokken Preben Van Hecke, Ivar Slik en Arnaud Gerard in de aanval. Dit trio mocht zijn voorsprong verder uitbouwen en op de Mont Noir, na 44 kilometer, was deze reeds uitgegroeid tot 5:15.

Voor het aansnijden van de eerste van zeven kasseizones in de finale werden de drie vluchters gegrepen door een eerste deel van het peloton. Op de kasseistrook van Warlaing trok Edward Theuns vol door, hij kreeg Damien Gaudin en Ignatas Konovalovas mee in steun. Dit trio mocht de slotronde van 33 kilometer aansnijden met een voorsprong van 0:35 op de grote groep. Daar zonderden Bryan Coquard, Antoine Duchesne, Yauheni Hutarovich en Björn Thurau zich af. Op 25 kilometer van de finish sloten ze aan bij de leiders.

Vooral de renners van FDJ deden er alles aan om de kloof te overbruggen, waardoor het peloton volledig uit elkaar spatte. De zeven leiders moesten vechten voor elke seconde en mochten de laatste kasseistrook aansnijden met een voorsprong van amper 10 seconden op een groepje van 10 renners.

Edward Theuns zag het gevaar en versnelde op drie kilometer van de meet. Konovalovas en Coquard haakten aan en in de daaropvolgende sprint was de Fransman de snelste.

Morgen trekken de renners van Fontaine au Pire naar Maubeuge voor een tocht van 178,7 kilometer.

Coquard wil roze leiderstrui behouden

'Met behulp van mijn team wil ik de roze leiderstrui behouden', zo verklaarde Coquard na afloop. 'Ik heb in volle finale enorm veel steun gehad aan mijn teamgenoot Antoine Duchesne', aldus Coquard. 'In de vlucht spaarde ik mijn krachten, want ook Björn Thurau maakte deel uit van onze leidersgroep en van hem was ik toch wat bang. Ons doel als ploeg was om in deze Vierdaagse een rit te winnen en een gooi te doen naar het eindklassement. Dat eerste is al geslaagd.'

'Ik had geen enkel idee waar Thomas Voeckler zat', vervolgde de Fransman. 'Vandaar dat ik me wat afzijdig hield en het meeste werk door de anderen liet opknappen. Ook Yauheni Hutarovich was werkschuw, die rekende wellicht op een sprint met ons groepje. Er werd dus duchtig gepokerd.'

'Met Europcar presteren we al een heel seizoen sterk, vandaag komt daar een zege bij. Het was een zeer lastige rit. Zeker met mijn gestalte was het soms harken geblazen. In het begin van de wedstrijd kregen we zelfs wat regen te verwerken, maar gelukkig lagen de kasseistenen er relatief droog bij.'

Edward Theuns: 'Bijna onmogelijk om Coquard in sprint te kloppen'

Vier seconden scheiden leider Bryan Coquard en Edward Theuns in de stand. Tijdens de sprint met drie moest de renner van Topsport Vlaanderen-Baloise nipt zijn meerdere erkennen in de Fransman. ‘Ik wist dat het een bijna onmogelijke zaak zou zijn om Coquard in de sprint te kloppen, en dat is ook zo gebleken’, zei Theuns. ‘Dit is spijtig, maar geen ramp. Ik onthoud het positieve en dat is dat ik in het klassement op de tweede plaats sta met een geringe achterstand. Bovendien is de conditie heel goed na een korte rustperiode. Eigenlijk had ik dit niet verwacht. Wanneer ik diep moet gaan, voel ik dat het nog niet vlotjes loopt.’

‘Mijn voorjaar was al schitterend. Ik voelde me vandaag ook vrij goed en wou mij op de tweede kasseizone goed positioneren. Als eerste kon ik aan die strook beginnen, en plots waren we met drie man weg. Dat ik een moordend tempo oplegde? Dat is wat overdreven. Er stond veel wind, waardoor er breuken ontstonden.’

‘Morgen is er een nieuwe etappe. De eindbalans wordt pas zondag opgemaakt. Ik ga verder strijden om die roze leiderstrui te pakken’, besloot Theuns.

Hans De Clercq (Topsport Vlaanderen-Baloise) tevreden met sterke collectieve prestatie

Topsport Vlaanderen realiseerde met Edward Theuns een tweede, met Pieter Van Speybrouck een zesde en met Tim Declercq een zevende plaats. Preben Van Hecke pakte verder de bolletjestrui. Bovendien rijdt het team donderdag als leider van het ploegenklassement met de roze rugnummers.

'Het zou natuurlijk allemaal nog mooier geweest zijn indien Edward Theuns gewonnen had', stelde sportdirecteur Hans De Clercq. 'Het is niet aan velen gegeven om Bryan Coquard in de sprint te verslaan. We kenden bovendien pech met Oliver Naesen, die lek reed in volle finale. Hij kwam nog terug in de grote groep maar ging dan onderuit. Gelukkig komt hij er met schaafwonden vanaf.'

'Ik denk dat we nu met Europcar de wedstrijd gaan controleren. De prijzen zullen zaterdag uitgedeeld worden na de rit op de Mont Cassel. Bestaat de kans om eerder toe te slaan, dan zullen wij dat zeker doen. Edward Theuns staat heel goed geklasseerd, maar vergeet niet dat die jongen een slopend voorjaar achter de rug heeft. Afwachten hoe hij die opeenvolgende koersdagen gaat verteren. Voor hetzelfde geld krijgt hij overmorgen een fikse draai om de oren. Ik ben alvast zeer tevreden met onze sterke collectieve prestatie', besloot De Clercq.

Top-101. Coquard2. Theuns z.t.3. Konovalovas +4"4. Gaudin +13"5. Thurau z.t.6. Vanspeybrouck +26"7. Declercq z.t.8. Jakin z.t.9. Chainel z.t.10. Pedersen z.t.