Nachtelijke helikopters om Genkse straatverlichting te optimaliseren

Het stadsbestuur van Genk wil een duurzaam en energie-efficiënt lichtplan opstellen voor de openbare verlichting in de stad. Hiervoor moeten ook ‘s nachts gegevens verzameld worden over de actuele toestand van de verlichting. Als eerste in België zal EDF Luminus, in opdracht van de stad, enkele nachten met een helikopter over het grondgebied vliegen. Volgens de burgemeester zal de hinder voor de Genkenaren beperkt blijven.

EDF Luminus brengt de komende dagen de openbare verlichting van stad Genk in kaart. Er zal daarom op 7 en 8 mei ‘s avonds en ‘s nachts een helikopter uitgerust met een camera, over het grondgebied Genk vliegen. De helikopter zal enkele uren op zo’n 900 meter overvliegen. Op deze hoogte moet de geluidshinder op de grond beperkt blijven. De bedoeling is om een duurzaam en energie-efficiënt lichtplan uit te werken. Daarvoor werkt het stadsbestuur samen met EDF Luminus.

Beide partijen willen expertise uitwisselen en duurzame, innovatieve projecten rond energie opzetten. De aanpak van het verlichitngsplan is daar één van.

“Met de data die worden verzameld kunnen we de knelpunten van onze openbare verlichting inventariseren”, aldus burgemeester Wim Dries. “Dit zal de basis vormen voor een energie-efficiënt lichtplan. Wij fungeren in dit project als pilootstad, want dit is een primeur op Belgisch grondgebied.”

(belga)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio