Vorm van glas bepaalt snelheid waarmee u drinkt

Print
Vorm van glas bepaalt snelheid waarmee u drinkt

Foto: Archief

De vorm van het glas waaruit we drinken bepaalt de snelheid waarmee we drinken. Zo zou een recht glas sneller leeg zijn dan een gebogen glas. Dat zeggen onderzoekers aan de University of Bristol.

Overmatig drinken is volgens een van de onderzoekers, David Troy, een groot probleem voor de publieke gezondheidszorg. Daarom vinden de wetenschappers het belangrijk om onderzoek te doen naar strategieën die het alcoholgebruik kunnen controleren.

Aan het onderzoek namen 160 mannen en vrouwen, zonder voorgeschiedenis van alcoholproblemen, deel. Ze werden twee weekends lang gecontroleerd.  Het eerste weekend kregen de proefpersonen een gebogen glas, het tweede weekend een recht glas. Achteraf bleek dat de eigenaars van het café op de dagen waarop ze een recht glas gebruikten, een lagere omzet maakte dan op de dagen dat ze hun drank in een gebogen glas schonken. Bij het gebruik van gebogen glazen steeg de omzet met maar liefst 24 procent.

‘De snelheid waarmee bier waarmee bier gedronken wordt kan een direct effect hebben op het niveau van intoxicatie’, zegt Troy. Volgens hem heeft dat dan weer invloed op de hoeveelheid alcohol die op een avond wordt geconsumeerd. ‘Ons onderzoek geeft aan dat kleine veranderingen, zoals de vorm van het glas mensen kan helpen om beter te bepalen hoeveel ze precies drinken’, zeggen hij nog.

Ook bij niet-alcoholische dranken stijgt de snelheid als mensen drinken uit een gebogen glas.