© Bart Deckers

Oproep tot hulp aan een noodlijdend Nepal

Na de rampzalige aardbeving in Nepal zijn duizenden mensen hun huis kwijtgeraakt en slapen ze vaak onder de blote hemel. Nu het moessonseizoen het land binnentrekt is er meer dan ooit nood aan tenten voor de noodlijdende bevolking. Met het Sherpa Health Care-project proberen we zoveel mogelijk directe hulp te bieden aan de mensen die het het hardst nodig hebben. Momenteel trachten we te helpen door het bouwen van shelter voor de talloze daklozen.

Bart Deckers

Op donderdag 30 april werd ik door de goede zorgen van het Belgische B-Fast-team als één van de eerste Belgen gerepatrieerd uit een compleet verwoest Nepal. Mijn grote geluk op het moment van de aardbeving was dat ik reeds in het ziekenhuis lag met een longontsteking. Het gebied (Langtang) waar ik mij anders had bevonden, is compleet verwoest en door zware aardverschuivingen zijn er momenteel nog honderden vermisten onder wie ook zeer veel toeristen. Van een goede engelbewaarder gesproken.

Door mijn verblijf in het ziekenhuis ben ik echter ook geconfronteerd geworden met de harde realiteit van het menselijk leed achter deze enorme ramp. Het beeld van een stervend kind zal namelijk voor altijd op mijn netvlies gebrand blijven. Maar ook voor de overlevenden zijn het bijzonder barre tijd. Aan alles is er namelijk een tekort: zuiver drinkwater, voedsel, medicijnen en vooral ook onderdak. Niet enkel zijn er immers vele huizen verwoest door de aardbeving, vaak durven mensen ook gewoon hun huis niet meer in uit vrees voor nog meer naschokken. En de grote bittere conclusie hierbij is dat de Nepalese regering er totaal niet in slaagt om hulp te bieden daar waar die het meest nodig is. Op 2 mei hebben ze zelf een wet uitgevaardigd waarin bepaald wordt dat alle giften aan ngo’s via de regering moeten passeren. Dit is totaal onaanvaardbaar gezien zij meer begaan zijn met de heropbouw van hun 5-sterren hotels dan met de onmiddellijke hulp aan de duizenden daklozen.

Met het Sherpa Health Care-project van Pol Goven en Karma Sherpa proberen we echter deze bepalingen te omzeilen om toch zoveel mogelijk directe hulp te kunnen bieden. Momenteel zijn we druk bezig met het opbouwen van shelters om de vele thuislozen toch een dak boven hun hoofd te bieden nu het moessonseizoen in Nepal is aangebroken. Foto’s hiervan kan je terugvinden op de Facebook-pagina van zowel mezelf als Pol Goven. Gezien de omvang van de ramp blijft alle hulp echter meer dan welkom. Wie zijn steentje wil bijdragen kan een gift doen op onze rekening van het project. Dit gebeurt via SOL, een overkoepelende vzw die de financiële handelingen voor vele kleine initiatieven overal ter wereld behartigt. Als het bedrag voldoende is om te verzenden - de bankverzendingskost naar Nepal is vrij groot (70 euro) - dan maken we het bedrag over, zonder tussenkomst van de Nepalese overheid.

Mer info: solidariteitomleven@skynet.be


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio