© Archief

Wordt een maagverkleining binnenkort vanaf 16 jaar terugbetaald?

Een maagverkleining voor extreem zwaarlijvige tieners wordt pas vanaf 18 jaar terug betaald. Topchirurg Bruno Dillemans wil nu dat de overheid overweegt om dat al vanaf 16 jaar mogelijk te maken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

DoJe

Aan de terugbetaling van een gastric bypass of een maagverkleining zijn strikte regels verbonden. Om kans te maken op een terugbetaling moet de patiënt een BMI hebben van 40 of meer. Diabetici met een BMI van 35 krijgen de operatie wel terugbetaald. Bovendien moeten de patiënten ook minstens 18 jaar oud zijn. Chirurg Bruno Dillemans wil dat die leeftijd nu wordt teruggedrongen naar 16 jaar. ‘Ik vind het gewoon niet kunnen om bij voorbaat al nee te zeggen. Veel van de tieners hebben al een intensief programma rond obesitas in het Zeepreventorium achter de rug en het is dus niet dat ze niet proberen. Vaak lijden ze ook psychologisch aan hun overgewicht’, zegt Dillemans aan Het Laatste Nieuws.

Een maagverkleining kost een patiënt zo’n 5.000 à 6.000 euro. Met een tussenkomst van het RIZIV kost de operatie de patiënt nog zo’n 1.000 euro. ‘Niet iedereen heeft dat geld liggen’, zegt hij. ‘ De ingreep lukt evengoed bij kinderen als bij volwassenen. daarom vind ik het niet kunnen dat ik tegen iemand van 16 jaar moet zeggen dat hij of zij nog twee jaar moet wachten. Dan zijn ze soms nog zwaarder en is er nog meer overtollige huid.’

De operatie op zich is geen wondermiddel. Er zijn altijd wel complicaties en risico’s aan verbonden. Dat moet volgens Dillemans ook zeker aan de tieners duidelijk gemaakt worden. ‘Je moet uiteraard aan strikte voorwaarden voldoen, maar de slaagkansen zijn groot. 95 procent is nadien tevreden, zowel qua gewicht als levenskwaliteit’' aldus Dillemans.