© CBS News

Tragische dood van tiener was niet betekenisloos

De achttienjarige Cody Souders stierf na een onbedoelde overdosis medicijnen. Zijn dood was onverwacht tragisch voor zijn familie, maar ze putten nu troost uit het feit dat Cody als donor de levens van tientallen anderen redde.

jva

‘Als er iemand is die ook maar één dag extra krijgt met zijn kind of zijn vader dankzij Cody’s organen, dan was het ons al waard geweest. Want wij zouden alles geven om nog één dag met hem te krijgen,’ vertelt moeder Amy aan de Amerikaanse nieuwszender CBS.

Amy vond haar zoon levensloos terug in de kelder van haar huis, in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Ze herinnerde zich dat hij zich ooit positief had uitgesproken over orgaandonatie, dus twijfelde zij en haar familie niet lang om Cody’s lichaam af te staan aan de wetenschap.

Naar verluidt zijn intussen 50 mensen geholpen zijn met organen van Cody. Zijn hart, lever en beide nieren werden gebruikt in levensreddende operatie. Slachtoffers met brandwonden werden geholpen met zijn huid en slechtzienden met het hoornvlies van zijn ogen. Ook zijn aders, botten en verschillende soorten weefsels werden gerecupereerd.

Tekort aan donoren

In de VS is een nijpend tekort aan orgaandonoren, omdat in tegenstelling tot België mensen niet automatisch worden geregistreerd. In 2013 stonden meer dan 120.000 mensen op de wachtlijst voor donoren, terwijl minder dan 15.000 Amerikanen in aanmerking kwamen voor donatie.

De familie van Cody organiseert nu het loopevenement ‘Donor Dash’, om geld in te zamelen en de aandacht te vestigen op het belang van donordonatie.