© Dick Demey

Genkse werknemers starten petitie tegen eigen vakbond

In het Genkse toeleveringsbedrijf Autoneum is maandagavond een petitie gestart tegen het ABVV. Aanleiding is dat de socialistische vakbond naar de rechter stapt om de vernietiging van de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst te vragen. Volgens het ABVV heeft de directie de werknemers gechanteerd om de cao te ondertekenen.

Geert Houben

“Het initiatief gaat uit van de werkgever”, reageert ABVV-secretaris Andres Vandereycken op de petitie. “‘Wie niet tekent, is tegen ons’, luidt het. Zo proberen ze druk op de ketel te zetten om ons te doen afzien van een rechtszaak. Nochtans is de cao slecht opgesteld en hebben we een grote kans om te winnen.”

Samen met een 25-tal Autoneum-werknemers betoogde Vandereycken gisteren aan de arbeidsrechtbank in Tongeren waar de zaak ingeleid is. Over de concrete inhoud van het dossier is er dinsdag nog niet gepleit, wel zijn enkele juridische procedures vastgelegd.

“Geen ACV-initiatief”

Jos Buschgens, secretaris ACV, beklemtoont dat de petitie geen ACV-initiatief is. “Ik heb onze afgevaardigden ook geadviseerd om er niet aan mee te doen. En dat wordt opgevolgd. Wij willen geen clash ACV tegen ABVV. Wel willen we zoveel mogelijk mensen aan het werk houden.”

“De petitie zou gegroeid zijn van mensen uit de nachtploeg”, zegt Buschgens. “Ze protesteren daarmee tegen de negatieve houding van het ABVV die verlammend werkt. Met het resultaat willen ze naar de pers stappen. Het ABVV vergeet blijkbaar dat er een grote multinational de touwtjes in handen heeft die bepaalt of de fabriek nu in Genk, Kroatië of Tsjechië komt.”

De directie van Autoneum was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio