© TVL

Wout Wijsmans keert terug naar België

Volleybalclub Noliko Maaseik heeft een grote naam gestrikt voor volgend seizoen: hoekaanvaller Wout Wijsmans keert terug uit Italië en tekent bij zijn ex-club een contract voor twee seizoenenr, met een optie voor een extra seizoen. Dat maakte de Limburgse club, die dit seizoen voor de tweede keer op rij de play-off-finale miste, dinsdag op een persconferentie bekend.

jvh, pdk

De tot Italiaan genaturaliseerde Belg speelde van 1997 tot 1999 al eens voor Maaseik. daarna verdedigde hij in Italië de kleuren van Ferrara (1999-2001), Macerata (2001-2003) en Cuneo (2003-2013), in China die van Baic Motro Peking (2013-2014) en in Turkije die van Fenerbahçe (2014-2015). Met Macerata won hij in 2002 de Champions League, met Cuneo in 2010 de CEV Cup. Begin dit jaar verklaarde Wijsmans al dat hij zijn carrière graag in België wil afsluiten en dat hij dat bovendien wil doen aan de zijde van zijn goede vriend en leeftijdsgenoot Frank Depestele (ex-Roeselare, nu Beauvais).

'Dit voelt aan als terug thuiskomen', verklaarde Wijsmans. Over de eventuele komst van Depestele is Wijsmans categoriek. 'Ik schaar mij achter het project van Noliko Maaseik. Als dat is zonder Depestele, dan volg ik de visie van de club.' 'Dat Frank Depestele niet naar Maaseik komt, is nog niet zeker', merkte voorzitter Mathi Raedschelders fijntjes op.

Wijsmans wil in Maaseik blijven. 'Ik zal mij hier met mijn familie komen vestigen. Ik beschouw Maaseik als één van de best georganiseerde clubs in Europa, hier wil ik mijn loopbaan afsluiten.' Toch wil Wijsmans niet komen uitbollen. 'Na enkele moeilijke jaren is volgend seizoen heel belangrijk. Daarom zullen we moeten vechten voor elke bal. We moeten spelen met kloten aan ons lijf. Wij hebben daarvoor een goede ploeg, maar ik zal de maats wel wakker houden. Je speelt een wedstrijd zoals er getraind wordt. Als ploeg moeten wij vooral druk uitoefenen. Ik behoor tot de ouderen, al hoor ik liever de meer ervaren spelers. Het is mijn taak om hard te werken, de ploeg zal dan wel volgen.'

Voorzitter Raedschelders bevestigde ook nog dat libero Bert Derkoningen de club verlaat.