© Marc Vos

Genkse jazztrompettist Carlo Nardozza & Co° in concert in het (groot)ouderlijk huis in Winterslag

Carlo Nardozza is al een hele tijd een gevestigde waarde in de Belgische jazzwereld, speelt in tal van jazzformaties (oa. Brussels Jazz Orchestra, Muze Jazz Orchestra, Tutu Puoane,...) mee en heeft al opgetreden in heel Europa. Een van de meer dan 50 plaatsen waar je in Genk in het kader van Lokale Helden - 30/30/30 op de vooravond van de eerste mei terecht kon voor een stevige portie livemuziek, was ten huize Nardozza.

Marc Vos

Na zijn passage enkele maanden geleden in C-Mine, stond trompettist Carlo Nardozza dus wederom in Winterslag op het podium, waar zijn derde cd uit 2008 ook naar genoemd is. En daar waren we niet rouwig om want met het concert van C-Mine nog in het geheugen, waren we er vrij gerust in dat het een fijne muziekavond zou worden. En we waren niet alleen die zo gedacht hadden, want in de tent hadden zich zowat 120 muziekliefhebbers (waarvan een aantal buren) verzameld. Een hele goeie keuze, dat zou snel blijken...

Carlo Nardozza gaf een korte inleiding en vertelde ook tussendoor wat over de muziek, met een vleugje humor en een hartelijk woordje, wat het nog aangenamer maakte. Zo vertelde hij dat ze voor dit concert gekozen hadden voor een repertoire van jazz-standards, om ook de luisteraars die misschien wat minder vertrouwd waren met jazz op die manier een mooie introductie tot deze muziek te bieden. Dat bleek een goede optie want na het concert waren er nogal wat mensen enthousiast over de gebrachte muziek, die ze voorheen nauwelijks of niet kenden.Een thuismatch dus voor Nardozza, die voor de gelegenheid gitarist Tim Finoulst, Rob Vanspauwen en drummer Mimi Verderame had meegebracht. Stuk voor stuk rasmuzikanten met veel creativiteit en nog meer toewijding. Samen brachten ze dan ook een hele avond muziek van topniveau. Jazz om duimen en vingers bij af te likken, die afwisselend en dikwijls tegelijkertijd toegankelijk, melodieus, spannend, avontuurlijk, verrassend en eigenlijk toch ook steeds een beetje vertrouwd klonk. Heel goeie ’klassieke’ jazz, lyrisch en virtuoos gespeeld, met wondermooie trompet- en gitaarpartijen ; een hecht combo ook, met solo's om de beurt, zoals het echte jazzcats betaamt.

De set werd ingezet met een nummer van Clifford Brown, en daarna kregen we 'On Green Dolphin Street' te horen, een standard uit 1947 die door zowat iedereen die iets betekent in de jazz reeds gespeeld is: Miles, Coltrane, Toots, Bill Evans, Stan Getz, etc... Heel knap was 'I Fall In Love Too Easily' van Jules Styne (bekijk onderaan een korte liveopname). Daarna Bye Bye Blackbird, een compositie van Ray Henderson & Mort Dixon uit 1926, met een fantastische drumsolo. Het snelle nummer Bernie's Tune van Miller, Leiber & Stoller uit 1953, bekend in de versie van Gerry Mulligan, sloot de eerste set af. Een beetje een eerbetoon aan het vroegere café Bernie's Pub in Genk, aldus Nardozza.

Het tweede deel opende met 'It Could Happen To You' uit 1944 en werd geschreven door Jimmy Van Heusen & Johnny Burke. Vervolgens de bekende Duke Ellingtonstandard 'In A Sentimental Mood', meesterlijk gewoon. Tussendoor werd er zelfs een stukje bossanova/jazz gespeeld, en dat was welkom als tegengif voor het zeer grijze, koude regenachtige weer. Helemaal wow & olé was ook 'Oleo' van de fantastische Sonny Rollins, prachtig gespeeld. Het allerbeste werd bewaard voor het laatst, het onpeilbaar mooie 'Autumn Leaves' (een bewerking van het uit 1945 stammende origineel 'Les Feuilles Mortes'), dat ook door zowat alle goed volk in de jazz al gecoverd is en zeer recentelijk ook zeer knap door Bob Dylan op zijn laatste plaat 'Shadows In The Night'.

We hadden al heel veel moois gehoord en waren al zeer tevreden, maar toch kon er nog een bis af, en dat werd het swingende 'Caravan' van nogmaals Duke Ellington, waarbij iedere muzikant van het kwartet een mooie solospot toebedeeld kreeg en dat was puur genieten...

Een ronduit fantastisch jazzconcert!

https://www.youtube.com/watch?v=kvhh9c3I4yk


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio