Anderlecht-doelman Proto dreigt topper tegen Club Brugge te missen

Het zou best kunnen dat Anderlecht zondag in de topper tegen Club Brugge niet op zijn eerste doelman zal kunnen rekenen. Het bondsparket vraagt immers een schorsing van 1 speeldag effectief en 1 voorwaardelijk voor Silvio Proto, na diens tackle op Kortrijk-spits Chevalier. De Geschillencommissie spreekt zich vanavond uit over de effectieve strafmaat, Anderlecht kan dan wel nog in beroep gaan.

vml, gma

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Tegen KV Kortrijk torpedeerde Anderlecht-keeper Proto Kortrijk-spits Chevalier bij de 2-1. Proto kreeg hiervoor geen kaart maar werd alsnog opgeroepen voor de Geschillencommissie Betaald Voetbal. Het bondsparket vraagt nu een schorsing van één speeldag effectief en één voorwaardelijk 'omdat er geen intentie was te blesseren maar de fout wel de fysieke integriteit van Chevalier in gevaar bracht': 'Proto sprint in de richting van Chevalier en tackelt op volle snelheid met gestrekt been op de KVK-spits. Proto raakt de bal ook niet', klonk het in het rapport van de Reviewcommissie die ter zitting werd voorgelezen. Bovenop de schorsing komt nog een geldboete van 800 euro.

De Gechillencommissie beslist vanavond of ze het voorstel volgt, daarna kan Proto eventueel nog in beroep gaan. Dat eventuele beroep wordt vrijdag behandeld.

'Iedereen heeft het gemunt op hem'

Ter verdediging had de advocaat van de Anderlecht-doelman eigen beelden mee met vijf cases die niet vervolgd werden door de reviewcommissie om de inconsequentie van hun beleid aan te tonen. Drie daarvan waren met spelers van Club Brugge maar de twee overigen waren van Anderlecht-spelers die niét bestraft werden... Hij vroeg dan ook de vrijspraak: 'Iedereen heeft het gemunt op hem, maar in 418 matchen pakte nog nooit rood in de Jupiler Pro League. Zijn attitude is top', aldus Daniel Spreutels. 'De reviewcommissie is pas uit zijn winterslaap gekomen omdat de pers op de kar sprong en het zou niet fair zijn om in deze beslissende fase van het kampioenschap plots een statement te willen maken. Bovendien is het been van Proto geplooid en stopt hij zijn actie van zodra hij ziet dat hij de bal niet heeft.'

Proto zelf zat verveeld met de situatie. 'Ik had helemaal niet de intentie om iemand te blesseren want ik weet wat het is om geblesseerd te zijn', doelde Proto op zijn blessure die hij eind vorig seizoen opliep tegen Lokeren in een vergelijkbare fase en hij zo het WK aan zich voorbij zag gaan. 'Ik ben dan ook triest om hier te zijn: ik wil niet het voorbeeld zijn voor dit gedoe', doelende op de reviewcommissiee die pas laat is wakker geschoten.'

Topper tegen Club

Voor Anderlecht kan het missen van doelman Proto een belangrijk detail worden in de titelstrijd. Anderlecht wil Proto onder geen beding missen tegen Club, nu zondag op 10 mei, ook al speelde tweede doelman Roef gisteren met de beloften voor het eerst weer na een maand blessureleed (3-2 winst tegen Brugse beloften). Hasi gaf eerder al aan bij een eventuele schorsing in beroep te zullen gaan.

Ook Gent-spits Laurent Depoitre en Standard-speler Mehdi Carcela verschijnen later vandaag nog voor de Geschillencommissie.

Vreemd: Carcela wordt opgeroepen maar bondsparket vraagt geen sanctie

Standard-middenvelder Mehdi Carcela werd vandaag opgeroepen door de Reviewcommissie maar het bondsparket zag geen reden voor een sanctie voor zijn vermeende elleboog tegen Zarko Toma­sevic tijdens Kortrijk-Standard. De kans is dus groot dat er later op de dag een vrijspraak volgt.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Het was de Reviewcommissie van de voetbalbond - die op basis van televisiebeelden het Bondsparket kan bevelen spelers na een wedstrijd te vervolgen voor onbestrafte of onvoldoende bestrafte fases - die besloot dat Carcela opgeroepen moest worden voor een fout tijdens de wedstrijd tegen KV Kortrijk. Daar zou Carcela een elleboog uitgedeeld hebben aan KVK-speler Tomasevic, maar het Bondsparket leek niet erg happig op een vervolging. Ter zitting vroeg de procureur géén sanctie voor de Standard-speler, die zo zeer waarschijnlijk zonder straf zal wegkomen.

Het Bondsparket is door de KBVB-reglementen dan wel verplicht een speler op te roepen ter zitting, als de Reviewcommissie daartoe besluit, maar het is niet verplicht een bepaalde strafmaat te eisen. Door dat hiaat in het reglement zag de procureur zich bevoegd om geen straf te vragen. Tenzij de Geschillencommissie de komende uren tijdens haar besluitvorming alsnog vindt dat Carcela een schorsing verdient, zal Standard komende zondag thuis tegen KV Kortrijk gewoon beroep kunnen doen op zijn middenvelder. Oproeping voor niets, dus...

Bekijk het bewuste fragment hierboven vanaf 0:14.