© EPA

IS zit achter aanslag Texas: “Het ergste moet nog komen”

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag in het Amerikaanse Texas van zondagavond opgeëist. Twee jihadisten van IS openden het vuur tijdens een antimoslimbijeenkomst en verwonden een agent.

Guy Stevens

Elton Simpson (31) uit Phoenix, een man die al bekend was bij het gerecht, en Nadir Soofi (34), zijn kamergenoot, openden zondagavond vanuit een auto het vuur tijdens een antimoslimbijeenkomst in de stad Garland in het Amerikaanse Texas. Een agent die voor het gebouw stond, was hun doelwit. Hij werd geraakt in de enkel, maar de andere agenten slaagden erin om de twee terroristen te doden.

Dreigement

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag dinsdag opgeëist. “Twee soldaten van het kalifaat hebben een aanval uitgevoerd tegen een tentoonstelling van karikaturen van de profeet in Garland”, zei terreurgroep IS in haar dagelijkse radioboodschap. “De twee broers zijn beginnen te schieten en hebben een agent verwond. Daarna werden ze zelf doodgeschoten.”

Vervolgens bedreigt IS de Verenigde Staten opnieuw. “Wij zeggen tegen Amerika: wat er wordt voorbereid, is nog groter en erger. Jullie zullen verschrikkelijke zaken zien uitgevoerd worden door soldaten van IS.”

Een van de daders had eerder al via een tweet gezegd loyaal te zijn aan IS. Ook via andere Twitteraccounts werd de aanslag al gekoppeld aan de gevreesde terreurgroep.

Geert Wilders

De Nederlandse politicus Geert Wilders was de hoofdspreker van de bijeenkomst en er werden Mohammed-cartoons tentoongesteld. Wilders was al weg op het moment van het incident, hij liet in een reactie op Twitter weten dat hij meteen na zijn toespraak de bijeenkomst had verlaten.

Bezoekers werden na de schietpartij geëvacueerd en opgevangen in een nabijgelegen school. Wilders vliegt deze week terug naar Nederland, maar gaat volgende week opnieuw naar de VS. Hij zal er dan opnieuw een toespraak houden over de vrijheid van meningsuiting en de islam. Waar en op welke bijeenkomst dat gebeurt, kon hij om veiligheidsredenen nog niet zeggen.