© Dick Demey

© Dick Demey

Eerste Belg met elektrisch aangestuurde knie uit Amerika: ‘Mijn rolstoel en stok kunnen aan de kant’

Twee jaar geleden moest zijn been geamputeerd worden. Johan Van Klingeren (82) uit Hechtel-Eksel zou voor de rest van zijn dagen aan zijn rolstoel gekluisterd zijn. Zes weken geleden kreeg hij een nieuwe knie: een elektrisch aangestuurde prothese, die zorgt dat hij weer natuurlijk én veilig kan stappen. Ontwikkeld in Amerika. “Ik ben de eerste Belg met deze elektrische knie”, zegt Johan. “Mijn rolstoel en stok zijn niet meer nodig. Voor mij is dit een godsgeschenk uit de hemel.”

HDB

Een natuurlijk looppatroon, vloeiende bewegingen en veilig: dat zijn de kenmerken van de nieuwe knie met microprocessor van Johan Van Klingeren, een Nederlander die twintig jaar geleden met zijn vrouw Louisa naar Hechtel-Eksel verhuisde.

In juni 2013 kon Johan plots niet meer stappen. “Ik had een verstopping van de ader achter mijn knie”, vertelt hij. “Het was plots daar, zomaar toen we aan het winkelen waren. ‘s Morgens liep ik nog rond en opeens had ik het gevoel dat ik aan de straattegels gelast was. Ik kon geen stap meer zetten. Van de huisarts kreeg ik een injectie tegen de vreselijke pijn. Tegen de avond was mijn voet spierwit. We zijn naar het ziekenhuis gegaan en de volgende ochtend werd mijn been geamputeerd. Eerst tot net onder de knie. Een week lang lag ik op intensieve zorgen. Zelf wist ik van niets: ik werd in coma gehouden. Tot ik naar een tweepersoonskamer mocht. Daar kwam de klap: mijn onderbeen was weg.”

Kunstbeen

“Op een avond kreeg ik telefoon van een verpleegkundige dat de dokter mij wilde spreken”, vertelt Louisa. “Ze hadden nagelaten het hekje van het bed omhoog te zetten, waardoor Johan uit zijn bed was gevallen. Recht op zijn knie.” “Daardoor moest alles eraf, tot boven mijn knie”, zegt Johan. Na de operatie verhuisde hij naar de MS Kliniek in Overpelt voor zijn revalidatie. “Ik kreeg een kunstbeen”, zegt hij. “Vreselijk, een eng geval. Een stijve prothese, waar ik alleen maar op kon steunen en verder niets.”

Hoe Johan uiteindelijk bij de elektrisch aangestuurde prothese terechtkwam leest u vandaag in Het Belang van Limburg.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio