© KH

Omgereden bushokje niet vervangen: 'Ze staan al vier jaar in regen en wind'

Een auto reed vier jaar geleden het bushokje in de Kazernelaan in Houthalen-Helchteren aan diggelen. “Ik heb mails gestuurd naar De Lijn en de gemeente, maar er komt geen nieuw bushokje te staan. Kunnen jullie iets doen?” vraagt buurtbewoner Sylvain Cuypers.

GW/SD

Bijna vier jaar geleden werd op de Kazernelaan in Houthalen-Helchteren, ter hoogte van de Eynderweg, een schuilhuisje van De Lijn bij een auto-ongeval vernield. Sindsdien werd er geen werk meer gemaakt om hetbushokje te vernieuwen. “Jammer genoeg staan de passagiers nu nog altijd in regen, wind en kou”, meldt een bezorgde buurtbewoner Sylvain Cuypers ons. “Dat is toch niet normaal? Die mensen betalen toch ook voor hun rit of abonnement? Maar hier moeten ze het dus zonder schuilplaats stellen. Er is nergens beschutting. Het kan toch niet dit bijna 4 jaar moet aanslepen”, zegt Sylvain. Wij legden ons oor te luister bij De Lijn. “Wij bepalen wel waar een halte komt, maar de gemeente neemt de beslissing om een halte al dan niet met een schuilhuisje uit te rusten”, klinkt het daar.

Nog niet opgelost

“In 2011 hebben we besloten om een glazen schuilhuisje te plaatsen, maar in 2012 kregen we een negatief advies van De Lijn”, stelt het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren. “Het dak van zo’n glazen schuilhuise steekt wat uit, en dat zou voor de bus problemen geven bij het draaien. Daarom kozen we om een betonnen schuilhuisje te plaatsen. We geven dit door aan De Lijn, van zodra we van de Administratie Wegen en Verkeer een vergunning hebben gekregen.”

Twee weken later krijgen we een teleurstellende mail. “Jammer, maar De Lijn geeft ook nu geen goedkeuring”, laat het gemeentebestuur weten. “De richtlijnen in verband met de standaardnormen van een bushalte zijn de laatste jaren blijkbaar erg verstrengd. De Lijn heeft nu een nieuwe plaats voor een halte aangeduid, maar dit zijn wij dan weer aan het onderzoeken. We houden u op de hoogte.”