Mode

Tien dingen die u moet weten over Donatella Versace

Print
Tien dingen die u moet weten over Donatella Versace

Foto: Photonews

Zonnebank, botox en strakke jurken: ze doet er alles aan om de tand des tijds af te remmen, helaas niet altijd even erg geslaagd, maar zaterdag mocht Donatella Versace alweer zestig kaarsjes uitblazen. Tien dingen die u moet weten over de Italiaanse blondine.

1. Donatella groeide op als jongste van vier kinderen in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië, een van de armste regio’s van het land. Moeder Versace leidde thuis een naaiatelier, waarin ze ook haar kinderen betrok. Daar ligt het begin van wat zou uitgroeien tot een familiezaak.

2. Donatella heeft immers nooit voor een andere werkgever dan Versace gewerkt: in de jaren zeventig volgde ze haar negen jaar oudere broer Gianni naar Florence om hem te helpen met de uitbouw van zijn modedroom. Toen Gianni in 1978 zijn eigen modelabel opstartte, was Donatella jarenlang zijn muze en adviseur, en heeft ze veel campagnes voor het modehuis bedacht en uitgewerkt.

3. In 1989 kreeg Donatella een eigen lijn cadeau en werd ze creatief directeur van Versus (dat nu wordt geleid door de Belg Anthony Vaccarello, zie foto hierboven). Toen bij Gianni kanker werd vastgesteld, nam ze het ontwerper voor de hoofdlijn deels over en in 1997, na de moord op haar broer, werd ze creatief directeur bij het modehuis.

4. Ze zou het modehuis van haar broer uitbreiden tot het lifestylelabel dat het vandaag is, met een juwelenlijn en interieurcollectie, maar ook eigen hotels. Het eerste Palazzo Versace opende in 2000 aan de Australische Gold Coast, acht jaar later volgende een tweede vestiging in Dubai.

5. Zoals de speldenjurk die Liz Hurley in 1994 droeg bij de première van de film Four weddings and a funeral voor altijd wordt gelinkt met Gianni, heeft ook Donatella zo’n jurk die haar op de kaart zette als ontwerpster. Veel moeite zult u immers niet moeten doen om de junglejurk met naveldiep decolleté die zangeres Jennifer Lopez droeg voor de uitreiking van de Grammy Awards in 2000, voor de geest te halen (de foto hierboven helpt ook natuurlijk).

6. Wie kan haar nog voorstellen zonder platinablonde lokken? De ontwerpster zou op haar elfde voor het eerst haar haren hebben geblondeerd (met de hulp van broer Gianni). In de jaren negentig lanceerde hij het parfum Blonde, ter ere van de blonde lokken van zijn jongere zus.

7. Donatella werd verliefd op het Amerikaans model Paul Beck, die de herencollecties van Versace toonde op de catwalk. Na hun huwelijk ging hij werken als consultant voor het modehuis. Samen hebben ze twee kinderen: Allegra (°1986) en Daniel (°1989), maar het koppel ging eind jaren negentig uit elkaar.

8. Na de dood van Gianni ging het leeuwendeel van de aandelen (vijftig procent) níet naar zijn zus, maar naar Donatella’s dochter, Allegra. Donatella zelf heeft twintig procent van de aandelen in handen, de andere dertig procent zit bij oudere broer Santo. Allegra’s broer Daniel kreeg op zijn beurt dan weer de kunstcollectie van zijn nonkel.

9. De dood van haar broer was een harde dobber voor Donatella. Ze kampte in de jaren nadien met een cocaïneverslaving en zag ook de bedrijfsinkomsten teruglopen. Dat leidde ertoe dat in 2004 de haute-couturecollectie werd geschrapt en een jaar later ook tweede Versus even on hold werd gezet. Sinds 2012 is Versace opnieuw aanwezig op de couturekalender en ook Versus is opnieuw een belangrijke bron van inkomsten voor het modehuis.

10. Donatella kan rekenen op heel wat bekende vrienden: van Madonna (dit seizoen al voor een derde keer het gezicht van het modehuis) tot Lady Gaga, die met ‘Donatella’ op het album Artpop ook een lied schreef voor de modeontwerpster. En de tekst, die gaat zo: ‘Who’s that bitch, she’s so thin, she’s so rich, and so blonde, she so fab, it’s beyond’.

Niet te missen