Paniek onder PXL-studenten door sociaal experiment

Print
Paniek onder PXL-studenten door sociaal experiment

Foto: tom palmaers

Hasselt - De Hogeschool PXL in Hasselt sluit op 19 en 20 mei zijn deuren. Niemand mag nog naar binnen, maar de verplichte lessen en andere activiteiten gaan wel gewoon door. “Iedereen flipt omdat niemand weet wat er zal gebeuren. Het is zoals leren voor een verkeerd examen en dat ontdekken op de dag van het examen”, zegt Julio Sanchez-Tirado, een student Informatica.

De Hogeschool PXL organiseert een sociaal experiment. Daarbij wil men kijken hoe en waar de leerlingen en docenten elkaar zullen ontmoeten om de verplichte lessen te volgen en te geven. Op die manier kan men volgens directeur Ben Lambrechts bekijken hoe de huidige manier van lesgeven aangepast kan worden. “De hamvraag is wat er gaat gebeuren. Gaat iedereen digitaal of niet? We willen mensen uit hun comfortzone halen om ons voor te bereiden op de toekomst. Wie weet wordt er ingebroken in onze school. Het zal afwachten worden of wij nog fysiek contact nodig hebben om de lessen te volgen”, zegt de directeur.   

Paniek

De studenten lijken niet enthousiast. “90 procent van hen reageerde negatief omdat het experiment slecht getimed is. Velen hebben stress voor de examens. Als het een maand eerder werd georganiseerd was er niet zoveel ophef”, zegt Sanchez-Tirado.  

“Zelf vind ik het een goed initiatief van de school. Ik dacht eerlijk gezegd eerst dat het een 1 aprilgrap was, maar iedereen flipt omdat niemand weet wat er zal gebeuren. Er zijn ook nog geen concrete afspraken gemaakt. Je kan het vergelijken met leren voor een verkeerd examen en dat ontdekken op de dag van het examen. Ik vind dat studenten kalmer moeten zijn, het komt wel in orde”, legt hij uit.

Sanchez-Tirado vindt dat de docenten naar een locatie moeten zoeken om op 19 en 20 mei les te geven. “Ik ga zelf niet zoeken naar een locatie om mijn project voor te stellen”, zegt hij. “Ik heb het te druk met mijn schoolwerk.”