Aardbevingen bedreiging voor historische gebouwen

Print
Aardbevingen bedreiging voor historische gebouwen

Xumishan grotten in China. Foto: Eddie Gerald

Natuurrampen zoals aardbevingen beschadigen of vernielen historische gebouwen en sites. Op 25 april beefde de aarde ook even in India. Gelukkig zijn sommige historische gebouwen er beschermd tegen natuurrampen, zoals de 'shockproof' Taj Mahal. Helaas raken andere gebouwen wel beschadigd door Moeder Natuur.

1.Bhaktapur Durbarplein in Kathmandu, Nepal 

Op 25 april beschadigde de zwaarste aardbeving in meer dan 80 jaar het Bhaktapur Durbarplein in Kathmandu, Nepal. De stad is bekend om zijn historische artefacten. Vele gebouwen zijn neergestort of enkel restanten blijven er nog van over. Vier van de historische sites die beschermd worden door het UNESCO-werelderfgoed werden zwaar beschadigd.

De tempels en standbeelden gebouwd tussen de 12de en 18de eeuw raakten verwoest of bedolven onder het puin. De Dharahara-toren van 62 meter hoog en een van de belangrijkste toeristische attracties in de hoofdstad, bleek niet bestand tegen de krachtige beving en stortte in.

Het belangrijke Durbarplein met zijn historische tempels, gecatalogeerd als UNESCO-werelderfgoed, is volledig verwoest. Tal van bouwwerken in Nepal staan op de werelderfgoedlijst van Unesco. Experts vrezen dat het waardevolle historische erfgoed niet of nauwelijks zal herstellen van de ramp.

2. Xumishangrotten, China

In China vonden al drie van de tien gevaarlijkste aardbevingen ter wereld plaats. Het gigantische Boeddhastandbeeld in een van de 130 grotten in het noordwesten van China wordt bedreigd door aardbevingen en erosie. De hele historische site dreigt te verdwijnen door zanderosie, onstabiele ondergronden en aardbevingen. Amper tien procent van de grotten zou nog in goede staat zijn. Sommige zijn zo beschadigd dat ze niet meer op grotten lijken. Anderen werden bezocht door vandalen. 

Aardbevingen hoeven niet altijd negatief te zijn. Het landschap van Jiuzhaigou werd erdoor gevormd. Er is er veel activiteit tussen de aardplaten in dit gebied.

3. Historische wasserij Sam Kee in Napa, Californië

Het historische Pfeiffergebouw werd gebouwd in 1875 door een Chinese inwijkeling en werd beschadigd door een aardbeving. Het is het eerste stenen gebouw en het oudste gebouw dat nog voor commerciële doeleinden gebruikt werd. Het gebouw werd erkend door the National Parks Service die 94 belangrijke gebouwen beschermt.

4. Emilia Romagna, Italië

Volgens de overheid veroorzaakte de aardbeving in de stad "ernstige schade aan het culturele erfgoed" van de regio. De stad L'Aquila is al vanaf de 14de eeuw erg gevoelig voor aardbevingen. 

Check out "Magnitude 5.9 TRAILER English subtitles" on Vimeo http://t.co/tMcvPTitAX #Vimeo #earthquake #italy #emilia #romagna