Zware aardbeving in de Himalaya: minstens 688 doden, onduidelijkheid over Belgen

Print

Bij de zware aardbeving in Nepal zijn officieel minstens 688 dodelijke slachtoffers gevallen. Meer dan vierhonderd raakten gewond. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Laxmi Dhakal zaterdag in Kathmandu. Hij is bang dat de dodentol nog zal stijgen. Meer dan 90 seconden lang heeft de aarde gebeefd in de Himalaya.

Een fotograaf van het European Pressphoto Agency getuigt vanuit Kathmandu dat hij verschillende dodelijke slachtoffers ziet. Het hotel voor hem is ingestort. Schrijver Kashish Das Shrestha zegt dat vooral oude huizen en historische tempels in Kathmandu getroffen zijn. Veel van de 700.000 inwoners van de stad zijn de straat op gevlucht.

Er zijn al minstens 688 doden geteld, maar dat aantal kan nog oplopen. Dat zegt de woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De aardbeving had een kracht van 7,3 op de schaal van Richter, zo zegt het geowetenschappelijk onderzoekscentrum in Potsdam. Het observatorium voor aardbevingen van de VS spreekt zelfs van 7,9. Het epicentrum ligt in vogelvlucht ongeveer 80 kilometer ten westen van hoofdstad Kathmandu, op 15 kilometer onder het aardoppervlak.

De aardbeving en de nabevingen waren voelbaar tot in de Indiase hoofdstad New Delhi en tot in Calcutta. Ook in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, vluchtten mensen de straat op.

In de oude stad van Kathmandu kwam het verkeer tot stilstand, omdat verschillende straten beschadigd raakten, zegt Shrestha. Gewonden worden naar het ziekenhuis gevoerd. De inwoners hebben schrik vanwege de talrijke nabevingen.

Het cultureel belangrijke Durbarplein in het centrum van Kathmandu - Unesco-werelderfgoed - is niet meer te herkennen, zegt Shrestha. Hij twittert beelden waarop slechts een massa puin te zien is, op de plaats waar vroeger historische gebouwen stonden. De negen verdiepingen tellende Dharaharatoren is ingestort.

Belgen

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft zaterdag iets na 16 uur nog altijd geen melding van eventuele Belgische slachtoffers na de zware aardbeving in Nepal. "De communicatie met de getroffen regio is nog moeilijker geworden", zegt woordvoerder Hendrik Van de Velde. "In Kathmandu is de elektriciteit uitgevallen. We hebben enorme moelijkheden om onze ereconsul te bereiken."

 

Wie informatie of vragen heeft, kan Buitenlandse Zaken bereiken op het nummer 02/501.81.11. De dodentol in Nepal is intussen opgelopen tot 876, zo heeft de politie bekendgemaakt. In India zijn zeker 34 mensen om het leven gekomen, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken in New Delhi.

B-Fastteam

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft zaterdag na de zware aardbeving in Nepal het zogenaamde B-Fastteam ("Belgian First Aid & Support Team") geactiveerd. Volgens Reynders kreeg ons land een "vrij algemeen" verzoek om hulp binnen van de Nepalese regering.

 

De komende uren vinden evaluatievergaderingen plaats tussen specialisten van de betrokken ministeriële departementen om te kijken of België op een adequate manier kan reageren op de vraag van de Nepalese autoriteiten.

Ook de Verenigde Staten sturen een hulpploeg naar het door een zware aardbeving getroffen Nepal. Er wordt ook een eerste enveloppe van 1 miljoen dollar vrijgemaakt om de meest dringende noden te lenigen. Dat heeft het Amerikaanse hulpagentschap USAID laten weten.

Noodtoestand

De regering in Nepal heeft de noodtoestand afgekondigd in de gebieden die getroffen zijn door de aardbeving. Ze vroeg de internationale gemeenschap ook om humanitaire hulp.

Het aantal slachtoffers in Nepal alleen stijgt boven de 700 doden, zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Laxmi Dhakal. Zeker 29 van de 75 districten zijn getroffen. De Nepalese regering besliste om 500 miljoen roepies (4,5 miljoen euro) in het rampenfonds te storten.

Rode Kruis

Het internationale Rode Kruis zamelt momenteel zoveel mogelijk informatie in via het Nepalese Rode Kruis over mogelijke slachtoffers en schade om extra hulp ter plaatse te kunnen sturen. 'Het Nepalese Rode Kruis is momenteel volop bezig met hulp bieden en gewonden verzorgen. Makkelijk is dat niet want tussen de hoofdstad Kathmandu en Pokhara (waar het epicentrum lag) loopt maar één weg, die bovendien door bergachtig gebied slingert. Die weg is net als veel andere infrastructuur beschadigd. ‘Gelukkig’ gebeurde de aardbeving op een zaterdag (geen school) en op het middaguur (en niet ’s nachts bijvoorbeeld) waarop veel mensen buiten zijn.  ‘Gelukkig’ ook heeft Rode Kruis-Vlaanderen de afgelopen jaren zwaar geïnvesteerd in ‘earthquakepreparedness’ samen met de collega’s van onder andere het Britse Rode Kruis', laat de hulporganisatie weten.

Getuige

De Vlaming Dries Goeminne zag als trekker alles voor zijn eigen ogen gebeuren. 'We wisten dat het gewoon een kwestie van tijd was. Zo'n aardbeving zat eraan te komen. Het gebied waar het epicentrum lag is redelijk dicht bevolkt en bestaat uit heel veel  kleine dorpjes die gezien de schade en chaos nu nog moeilijker te bereiken zijn. Dat weten we, vandaar dat we de bevolking al jaren opleiden wat ze moeten doen voor, tijdens en na een aardbeving’, aldus Goeminne. 'Enkele regels die je op zo'n moment in acht moet nemen? Voor de aarbeving neem je best al maatregelen in huis: hang geen grote kroonluchters boven je bed en schroef zaken goed vast. Zorg dat je een 'grabbag' hebt klaarstaan met eerste hulpmateriaal en water in, dat je kan meenemen. Tijdens de aardbeving ga je in een deuropening staan. In scholen moet je je onder lessenaars of tafels proberen verschuilen. Na de aardbeving zorg je eerst voor jezelf, daarna voor je omgeving. Zoek onmiddelijk open grond en blijf daar tot alles veilig is. Ga dan hulp zoeken.'

 

Kent u zelf iemand die in het rampgebied verblijft? Laat het ons weten! Vergeet zeker niet uw naam, telefoonnummer en woonplaats te vermelden via hier@reageren.be!