Dertig maanden cel voor geschorste advocaat die sterfhuisconstructies opzette

Print
Dertig maanden cel voor geschorste advocaat die sterfhuisconstructies opzette

Foto: Archief

Hasselt -

De in 2005 geschorste advocaat Tony G. is dinsdag door de correctionele rechtbank van Tongeren veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, een boete van 11.000 euro en een handelsverbod van 10 jaar omdat hij sterfhuisconstructies heeft opgezet die leidden tot het faillissement van verschillende vennootschappen. De advocaat en zijn stromannen gingen er vandoor met alle waardevolle activa van de overgenomen vennootschappen. De vijf stromannen krijgen voor hun rol gevangenisstraffen van 10 maanden tot twee jaar en een boete die oploopt tot 5.500 euro.

De 55-jarige ex-advocaat uit Hasselt was volgens de rechtbank de spilfiguur van de bende die actief op zoek ging naar bedrijven in moeilijkheden. Hij regelde de overname op papier, maakte de afspraken om de voormalige zaakvoerders en bestuurders uit te kopen, bepaalde de prijs voor de zaak en stelde vervolgens één van zijn stromannen aan om de overgenomen zaak te leiden. Hij stond ook in voor de verdeling van de “inkomsten” tussen de andere leden van de bende. Het grootste deel van de inkomsten uit de overgenomen 32 vennootschappen bleef aan de handen van Tony G. kleven.

Volgens de rechter staat het vast dat de vijf andere beklaagden goed wisten waar ze mee bezig waren en waaraan ze meewerkten. Zij stelden zich kandidaat om als stroman te fungeren en leverden adressen waarop de sterfhuisconstructie konden weggezet worden. Als de nieuwe zaakvoerder op papier gingen ze ook verschillende contracten aan waarvan ze nooit de verplichtingen zouden uitvoeren.

Tony G. en Michaël V.L. moeten samen aan de curatoren van het failliete Locartes NV 144.900 euro met intresten betalen. De rechtbank vorderde de onmiddellijke aanhouding van Michaël V.L en een tweede stroman, die verstek gaven.