Japan wil in 2018 naar de maan

Print
Japan wil in 2018 naar de maan

Foto: AFP PHOTO / STRINGER

In 2018 wil Japan een onbemande missie naar de maan sturen. Het wil zo zijn ruimtevaarttechnologie verbeteren en de concurrentie met China en andere groeiende landen aangaan. Het luchtvaartagentschap zoekt wel nog naar een sponsor.

De Japanse ruimtevaart (JAXA) werd gereorganiseerd en wil de ruimteacitviteiten van het land terug nieuw leven in blazen. Daarom diende het maandag bij de regering een voorstel in om onbemand naar de maan te vliegen. De Eerste Minister Shinzo Abe steunt het voorstel en ook de publieke zender NHK toonde een promotiefilmpje met de Japanse eilanden en het noorderlicht (aurora borealis) die passagiers van ruimtevluchten kunnen bewonderen. Er moet wel een gigantisch budget vrijgemaakt worden voor het project. 

Het land was lang de leider op vlak van ruimtevluchten. Het was in 1970 ook het eerste Aziatische land dat een satelliet in een baan om de aarde plaatste. De laatste jaren was dat niet het geval, dat komt omdat het ruimteagentschap niet kan rekenen op militaire budgetten om te blijven innoveren. In 1998 werd een Marsmissie verstoord door technische moeilijkheden. In tegenstelling tot Japan boekte China wel veel vooruitgang in zijn ruimtereizen. Die achterstand wil het land nu dus inhalen. 

Op lange termijn wil het ruimteagentschap het maanlandschap met een sonde onderzoeken. Vanaf 2025 wil Japan met internationale samenwerking ook bemande vluchten naar de maan sturen.