Uitputtingsslag

Print
Uitputtingsslag

Foto: HBVL

Met een eenvoudige tweet en een link naar een videoboodschap heeft Hillary Clinton zondag en einde gemaakt aan het slechtst bewaarde geheim in de States.

Hillary - de voornaam volstaat voor herkenning in de hele wereld - stapt mee in de uitputtende en steeds langer aanslepende strijd voor het Witte Huis.

Verkiezingsdag is nog twintig maanden verwijderd, maar de campagne zal bikkelhard zijn. Nadat ze acht jaar een Democraat in het Witte Huis moesten verdragen, willen de Republikeinen alles op alles zetten om dat hoogste ambt opnieuw te veroveren. Hoewel alle lijken al uit de kast van Bill en Hillary Clinton zijn gerold, zullen de Republikeinen geen kans laten liggen om die schandalen weer op te rakelen - van de onverkwikkelijke Lewinsky-affaire tot de dood van een Amerikaanse ambassadeur in het Libische Benghazi.

Vraag is of Hillary bestand is tegen de hoge druk die met deze verkiezingen gepaard gaan. Stel dat ze op vrijdag 20 januari 2017 de eed kan afleggen als eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten, dan zal ze op haar 69e de tweede oudste ooit zijn. Alleen Ronald Reagan was ouder bij zijn eedaflegging.

Hillary heeft al te kampen gehad met gezondheidsproblemen. Eind 2012 moest ze enkele dagen in het ziekenhuis doorbrengen wegens een bloedklonter in de hersenen. De Amerikanen mogen dan niet malen om leeftijd, het gezondheidsbulletin van hun president lezen ze op bijzonder kritische wijze.

In 2008 beet Hillary Clinton in het zand tegen een jonge, onbekende zwarte senator uit Illinois. Tijdens de speech waarin ze haar verlies tegen Barack Obama toegaf, sprak Hillary Clinton over de 18 miljoen barstjes in het hoge, glazen plafond voor vrouwen - een verwijzing naar het aantal stemmen dat ze tijdens de voorverkiezingen kreeg. Op dinsdag 8 november 2016 kan Hillary Clinton bewijzen dat ze dit glazen plafond helemaal kan verbrijzelen.

De voorverkiezingen kan ze zonder enige twijfel met de vingers in de neus winnen. Aan Democratische kant is nog geen rivaal van enige betekenis opgestaan. Dat heeft zijn voordelen: Hillary moet geen energie en geld besteden aan lange campagnes en debatten om het eigen volk te overtuigen.

Nadeel is echter dat ze hierdoor minder in de schijnwerpers staat en weinig uitdaging krijgt om haar eigen boodschap duidelijk af te lijnen. En kan Hillary zich zonder sparring partners in voorverkiezingen wel grondig voorbereiden op de harde confrontatie met haar Republikeinse uitdager in de laatste rechte lijn naar Election Day?