Kenia wil ‘s werelds grootste vluchtelingenkamp kwijt

Print
Kenia wil ‘s werelds grootste vluchtelingenkamp kwijt

William Ruto Foto: AFP

De Keniaanse regering heeft zaterdag gevraagd om het door de VN gerunde vluchtelingenkamp Dadaab - tevens het grootste ter wereld - binnen de drie maanden te verhuizen naar Somalië. In het kamp in het noordoosten van Kenia verblijven 350.000 Somalische vluchtelingen, die de oorlog en honger van thuis ontvlucht zijn.

De Keniaanse vicepresident William Ruto zei dat als het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) er niet in slaagt de vluchtelingen te verhuizen, het land ‘hen dan zelf zal verhuizen’.

Volgens een UNHCR-woordvoerder is er nog geen officieel verzoek gekomen van Kenia om het kamp, geopend in 1991, te sluiten. Volgens Ruto zitten er onder de 350.000 Somalische vluchtelingen heel wat extremisten.

Ruto’s vraag komt er iets meer dan een week na een nieuwe terroristische aanval in Kenia door de Somalische islamisten van Al-Shabaab. Zij vielen een universiteitscampus in het noordoostelijke Garissa aan, en doodden daar meer dan 150 studenten die ze ervan verdachten christenen te zijn.

‘Zoals Amerika veranderde na 9/11, zo zal Kenia veranderen na Garissa’, aldus Ruto in een verklaring, waarin hij ook beloofde te beletten dat Somalische terroristen het land binnenkomen. ‘We moeten ons land beveiligen, wat het ook kost.’ Zo plant Nairobi de bouw van een 700 kilometer lange muur langs de grens.

In en rond Dadaab vonden sinds 2011, toen het Keniaanse leger de Somalische regering ging steunen in haar strijd tegen Al-Shabaab, verschillende ontvoeringen en kleine bomaanslagen plaats.