© AFP

© EPA

thumbnail: null
thumbnail: null

Deed Lubitz vochtafdrijvend middel in koffie van piloot?

Aan de vooravond van de crash van vlucht 4U9525 van Germanwings zou copiloot Andreas Lubitz op het internet informatie hebben opgezocht over geneesmiddelen die de afgifte van water door de nieren bevorderen.

wver

Volgens de Duitse website Express.de hebben speurders daarvan bewijzen aangetroffen op de laptop van de 27-jarige Duitser, die op 24 maart een Airbus 320 doelbewust liet neerstorten in de Franse Alpen. Mogelijk mengde Lubitz zogenaamde diuretica, beter bekend als ‘plaspillen’, in de drank van de piloot, zodat die de cockpit wel moest verlaten tijdens de vlucht.

Op de geluidsopnames die op de plaats van de crash, in het zuidoosten van Frankrijk, werden teruggevonden, is te horen dat de piloot zei dat hij voor het vertrek in Barcelona geen tijd meer had om naar het toilet te gaan. De audiotape toont ook aan dat de copiloot de deur van de cockpit op slot deed, net nadat de boordcommandant de ruimte had verlaten.

Vervolgens zette het vliegtuig, met 150 personen aan boord, een daling in. Franse luchtverkeersleiders proberen vruchteloos om contact te maken met het toestel. In het vliegtuig weerklinkt, nagenoeg op hetzelfde moment, een alarm. Kort daarna is een luide slag te horen, alsof iemand de cockpit probeert binnen te gaan. Dan de stem van de piloot: ‘In godsnaam, open de deur’. Op de achtergrond beginnen passagiers te roepen. Om 10.38 uur is enkel nog de ademhaling van de copiloot in de cockpit te horen. Twee minuten later raakt de Airbus een berg.

Lubitz zou oogproblemen en een psychologische stoornis hebben gehad. Al tijdens zijn opleiding tot piloot kampte hij met een zware depressie.