‘Een op drie autodealers verdwijnt komende jaren’

Print
‘Een op drie autodealers verdwijnt komende jaren’

Foto: Serge Minten

De komende jaren zal een op de drie Belgische autodealers worden overgenomen, fusioneren, failliet gaan of gewoon verdwijnen. Dat zegt secretaris-generaal Guy Crab (foto) van de sectororganisatie Federauto. “Met de verkoop van auto’s is amper nog iets te verdienen”, zegt de Limburgse Ford-dealer Jean-Pierre Beckers. “Veel collega’s werken momenteel met verlies.”

André Coenegrachts is zaakvoerder van het bedrijf dat zijn vader 44 jaar geleden oprichtte. “Ik heb de voorbije jaren het dealerlandschap serieus zien veranderen”, zegt Coenegrachts. “En niet ten goede. Wij zijn nog altijd rendabel maar we zien wel dat het elk jaar moeilijker wordt. Momenteel zijn er in Limburg nog drie Honda-dealers. Op enkele jaren tijd heb ik het aantal Honda-dealerships zien halveren.”

Vroeger haalde een dealer zijn winst uit de dienst na verkoop, zoals herstellingen en onderhoud. “Toen moest een auto om de 5.000 kilometer binnen voor een onderhoud, nu is dat nog eenmaal per jaar. Bougies gaan zeven keer langer mee dan vroeger, de distributieriem is een ketting geworden, inox uitlaten moeten nauwelijks nog worden vervangen. Maar daar houdt het niet op. Sommige werken mogen we van de verzekeringsmaatschappijen zelfs niet meer doen, zoals carrosseriewerken en glasbreuk.”

Lees meer over de toestand in Limburg vandaag in uw krant.