Vrouw (21) na uitspraak decaan: "Ook ik deed pas na drie jaar aangifte van mijn verkrachting"

Print
"Ikzelf ben ook slachtoffer van verkrachting. En net als de vrouw in kwestie heb ik bijna drie jaar later aangifte gedaan." In een persoonlijke op blog De Wereld Morgen reageert Ashley Vandekerckhove (21) op de uitspraak van de VUB-decaan Willem Elias.

Willem Elias, decaan aan de VUB, reageerde vrijdag op Facebook op het overlijden van Steve Stevaert. De man richtte zich toen rechtstreeks tot de vrouw die aangifte deed tegen Stevaert, een goede vriend van Elias. "Voor een verkrachting ga je onmiddellijk bij de politie, of desnoods de dag nadien. Niet drie jaar later." Die reactie riep toen een storm van protest uit. De rector van de VUB vond de uitspraak ongepast en decaan Elias bood later zijn excuses aan.

Dit weekend reageerde ook de West-Vlaamse Ashley Vandekerckhove, die afgestudeerd is in de experimentele psychologie en zelf het slachtoffer werd van een verkrachting. In een persoonlijke video op de site De Wereld Morgen vertelt ze haar verhaal. Hoe zij ook bijna drie jaar wachtte voor ze aangifte deed tegen de dader.

"Ik vermoed dat je geen echte psycholoog bent. Een professional die echt interesse heeft in mensen zou dat nooit zeggen", richt ze zich tot de decaan. "Ikzelf ben ook slachtoffer van verkrachting. En net als de vrouw in kwestie heb ik bijna drie jaar later aangifte gedaan."

Verkrachting binnen relatie

Ashley legt uit dat ze verkracht werd door haar toenmalige partner en dat de vrienden aan wie ze het durfde zeggen, haar niet geloofden. "Als zij het al niet geloofden, hoe zou de politie er dan mee omgaan? Dit is een typsich beeld van verkrachting binnen een relatie of huwelijk: het bestaat niet. Nochtans gebeurt 80 procent van de verkrachtingen door een bekende. Een verkrachter is geen moster dat zich verstopt in een donker steegje en je dan plots vastgrijpt", zegt ze.

"Ik dacht dat ik hem niet genoeg seks gaf tijdens onze relatie. Hij flirtte met andere meisjes en dan kreeg hij geen seks. Ik moet iemand volledig vertrouwen voor ik me helemaal geef. MIsschien was het allemaal wel mijn fout?"

"Ik eis je ontslag"

Daardoor twijfelde de jonge vrouw om meteen naar de politie te stappen. 'Een paar maanden later was ik bang om het aan te geven omdat ik dacht dat het te laat was. Het was zijn woord tegen het mijne, wie zouden ze geloven? Er was geen bewijs. Ik het gedaan omdat de statistieken juist moeten zijn. Ik vind dat elke vrouw haar verkrachting moet aangeven op haar eigen tempo - ook al duurt het tien jaar. Er mag dan wel geen man met een hoge functie zijn die slachtoffers van verkrachting als 'dom' omschrijft. Want dat insinueer je toch?  Persoonlijk eis ik je ontslag, want als decaan van de psychologie denk ik niet dat je de richting snapt."

Over de recente gebeurtenissen en het overlijden van Stevaert is ze duidelijk. "We zien al in het rouwregister dat hij als een icoon wordt behandeld. Ik zeg niet dat hij het effectief heeft gedaan, dat moet het gerecht uitwijzen. Maar deze maatschappij behandelt mogelijke daders te goed."

Tot slot roept Ashley andere vrouwen en mannen op om na het zien van haar filmpje hun verkrachting aan te geven. "Ga gewoon naar de politie en geef het aan. Zo beseft de regering dat dit probleem niet alleen in India, maar ook in ons land heel groot is."