© VUM

© Facebook

© BELGA

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

‘Reactie VUB-decaan op overlijden Stevaert is ongepast’

De rector van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), Paul De Knop, vindt de reactie van de VUB-prof Willem Elias naar aanleiding van de dood van Steve Stevaert “ongepast, want slachtoffers hebben net onze steun nodig”. Dat stelt de rector op de website van de universiteit. De professor, decaan van de Faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen aan de VUB, had zich in een opmerkelijke Facebookpost gericht tot de vrouw die tegen Stevaert een klacht had ingediend vanwege verkrachting.

Belga

In een bericht op Facebook had de professor gereageerd op het overlijden van Steve Stevaert. “Je was een fijne man en bijzonder intelligent”, klonk het. Hij richtte zich daarna tot de vrouw die een klacht tegen Stevaert had ingediend bij het Brusselse gerecht. “Voor een verkrachting ga je onmiddellijk bij de politie, of desnoods de dag nadien. Niet drie jaar later.”

Het bericht ging niet onopgemerkt op de sociale media. Rector De Knop reageerde op de commotie in een bericht op de website van de universiteit. “Ik lees de Facebook-post van prof. Willem Elias n.a.v. het overlijden van zijn vriend Steve Stevaert. Ik vind dit een emotionele reactie die ongepast is, want slachtoffers hebben net onze steun nodig”, aldus de rector. “Dit bericht engageert de universiteit niet en is geen uiting van ons gedachtegoed.”

Eerder had ook de woordvoerder van de universiteit, Sicco Wittermans, laten weten dat de mening van de professor geen officieel standpunt van de VUB is. Hij kon niet zeggen of de universiteit een gevolg zal geven aan het bericht.

Rampzalig

Professor Elias wou enkel onder Facebook-vrienden zijn bezorgdheid en bedenkingen uiten, zo zei hij in een telefonische reactie aan nieuwsagentschap Belga. "Ik ken hem niet als een verkrachter", zei hij. "Als het gebeurd is, is dat heel erg voor de vrouw en is het rampzalig dat er nooit een proces zal plaatsvinden. Dan bied ik mijn excuses aan." Hij noemde verkrachting nog "het ergste dat er bestaat".

Hij benadrukte ook dat zijn bericht zeker geen visie van de universiteit vertegenwoordigt.