© HBVL

‘Seks in rusthuizen nog altijd pure sciencefiction’

Terwijl de vraag naar seksualiteitsbeleving in rusthuizen stijgt, achten zes op de tien medewerkers zich niet bekwaam genoeg om daar goed mee om te gaan. Ruim negentig procent van de medewerkers geeft bovendien aan dat ze geen richtlijnen krijgen over hoe ze met die stijgende vraag moeten omgaan. Dat blijkt uit een pilootonderzoek van de hogeschool Odisee in Brussel.

Thomas Jansen

Met het oog op een bevraging bij alle woonzorgcentra in Vlaanderen, deden studenten en docenten van de opleiding Psychosociale Gerontologie van Odisee samen met studiebureau ‘JVV Q in Zorg’ een pilootonderzoek bij vijftig medewerkers in vijf woonzorgcentra. Daaruit blijkt dat de vraag naar seksualiteitsbeleving bij de bewoners stijgt, maar botst op onwennigheid van de medewerkers. “Meer dan de helft van de ondervraagden krijgt af en toe te maken met de vraag van ouderen naar intimiteitsbeleving”, zegt gerontologe Els Messelis, die het onderzoek leidde. “Die vraag botst echter op onwennigheid. Zo geeft 28 procent van de medewerkers aan dat ze het moeilijk vinden om met de bewoners over seks en intimiteit te praten. Bijna zes op de tien ondervraagden vindt zichzelf ook niet competent genoeg om daarmee om te gaan.”

Sekskoffer

De medewerkers vinden ook te weinig steun bij hun directie. “Veel woonzorgcentra aarzelen om een concreet beleid rond intimiteit te voeren”, zegt Messelis. “Zo zegt 92 procent van de ondervraagden dat er in het woonzorgcentrum geen duidelijke afspraken over intimiteitsbeleving bestaan.”

Om het thema bespreekbaar te maken in de woonzorgcentra, lanceerde de hogeschool een sekskoffer. “In die koffer zitten tips om met concrete situaties uit het werkveld om te gaan. Aan de hand van filmpjes en voorbeelden willen we de communicatiecultuur in rusthuizen veranderen”, zegt Messelis.

Lees het volledige artikel vandaag in uw krant.