Animatiereeks geeft seksuele voorlichting aan 9-jarigen

Print
Animatiereeks geeft seksuele voorlichting aan 9-jarigen

Foto: Beast Animation

Het Vlaamse productiehuis Beast Animation werkt aan een nieuwe animatiereeks die mogelijk op Ketnet zal worden uitgezonden. De werktitel luidt ‘Sex Say What?’ en die verraadt meteen wat de fictiereeks op het oog heeft. “Via een leuk verhaal willen we 9- tot 12-jarigen seksuele voorlichting geven”, aldus Koen Vermaanen van Beast Animation.

Het Vlaams Audiovisueel Fonds heeft zopas 35.000 euro scenariosteun toegekend aan de animatieserie ‘Sex Say What?’. Een opmerkelijke titel voor een reeks die mogelijk op de jongerenzender van de VRT zal komen, maar daar is een verklaring voor. “Om te beginnen is dit slechts een werktitel en krijgt de reeks nog een Vlaamse titel, maar hij zegt wel welke de insteek van het programma wordt. Het wordt een fictiereeks met getekende figuren die het midden houdt tussen een soap en een sitcom. Het is de bedoeling een leuk verhaal te vertellen, terwijl in de achtergrond, maar soms ook op de voorgrond, seksuele voorlichting wordt meegegeven. Dat gaat van de kennis van je eigen lichaam over prille relaties tot hygiëne”, zegt producer Koen Vermaanen. “Wat we te allen prijze willen vermijden is het zwaar educatieve of belerende van seksuele voorlichting.”

Binnenkort start Beast Animation, bekend van de Ketnetserie ‘Dimitri’, met het schrijven van de scenario’s. “We werken voor de invulling van de seksuele voorlichting samen met Sensoa en we volgen de richtlijnen van de WHO, de wereldgezondheidsorganisatie.” Het verhaal van de reeks zal rond vier jongeren uit een klein stadje draaien. “Ze krijgen elk een heel verschillende achtergrond. Zo zal er een jongen met twee vaders bij zijn, een kind van gescheiden ouders en een meisje dat uit een erg conservatief gezin komt.”

2017

De reeks mikt op jongeren tussen 9 en 12 jaar, maar daarnaast zullen later nog afleveringen voor oudere jongeren worden gemaakt. Aangezien ‘Sex Say What?’ nog in een voorbereidende fase zit, komt de reeks nog niet meteen op tv. “We denken aan 2017. Het concept is klaar en er zijn al enkele prototypes van tekeningen klaar. Er is nu al interesse vanuit het buitenland.”