Stemlokalen geopend in Oezbekistan

Print

Islam Karimov Foto: AP

In de voormalige Sovjetrepubliek Oezbekistan zijn zondag de presidentsverkiezingen begonnen. In totaal zijn meer dan 20 miljoen mensen opgeroepen om hun stem uit te brengen. Maar de overwinning van Islam Karimov staat eigenlijk zo goed als vast.

Karimov is al sinds communistische tijden (1989) aan de macht in Oezbekistan. In 1990 werd hij president van de toenmalige Oezbeekse Sovjetrepubliek. In 1991 werd hij verkozen tot president van de onafhankelijke Republiek Oezbekistan, voor een mandaat van vijf jaar.

Via een omstreden referendum in 1996 breidde hij dat uit met nog eens vier jaar. In 2000 en 2007 werd hij herverkozen voor mandaten van 7 jaar, telkens met een officieel resultaat van meer dan 90 procent.

Met ongeveer 30 miljoen inwoners telt Oezbekistan het grootste aantal inwoners van de Centraal-Aziatische landen. Het land lijdt, vanwege de grote katoenplantages, onder extreme watertekorten. Mensenrechtenactivisten stellen er bovendien de kinderabeid aan de kaak. Het door uitdroging bedreigde Aralmeer vormt dan weer een natuurramp zonder voorgaande in het gebied.