© AFP

© Reuters

thumbnail: null
thumbnail: null

“Overeenkomsten met busramp Sierre zijn frappant”

“Er zijn opvallende overeenkomsten tussen de busramp in Sierre drie jaar geleden en de vliegtuigcrash in de Franse Alpen van deze week.” Dat zegt Job Knoester, de Haagse advocaat die de zaak behartigt van enkele ouders wier kinderen omkwamen bij de buscrash, in een gesprek met Belga.

De busramp in het Zwitserse Sierre eiste 28 slachtoffers, onder wie 22 kinderen uit scholen in Lommel en Heverlee, 24 anderen raakten gewond.

Wat het “ongeval” betreft zijn er parallellen in het abnormale traject van de bus met twee bewuste stuurbewegingen die de crash voor gevolg hadden, het uitblijven van een remmaneuver en het aanhouden van de snelheid van de bus. Al die dingen bleken bij een reconstructie van de ramprit door het onafhankelijke onderzoeksbureau IFS in juli 2014.

“Voorts is er het gebruik van een antidepressivum dat in deze beide ongevallen een rol kan hebben gespeeld”, zegt Knoester. “Opvallend is dat het Duitse gerecht meteen in de woning van de copiloot op zoek ging naar aanwijzingen van zijn ziektebeeld en bijvoorbeeld ook zijn pc onderzoekt. De ouders hebben in de zaak Sierre gevraagd om ook op zoek te gaan naar aanwijzingen over ziekte en medicijnengebruik, onder meer via dna-onderzoek, maar het Zwitserse gerecht is daar doof voor gebleven.”

(belga)